Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για το ν/σ για τους δανειολήπτες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.06.2013

Τις προτάσεις της κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ επί του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αφορά στο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010».

Η φτώχεια, η ανεργία και η οικονομική ανέχεια αγγίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως και οικονομικής ευμάρειας. Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι τα πρώτα θύματα της πρωτοφανούς σε διάρκεια και ένταση οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα μας είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους. Ο νόμος 3896/2010 όσο και αν κρίνεται θετικά δεν φρόντισε να λάβει διακριτά μέτρα με πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, αφού ακόμα και ο όρος αναπηρία δεν υιοθετήθηκε από τους συντάκτες του.

Παρατίθεται η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά:

1. Η προϋπόθεση ενημερότητας οφειλέτη για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του νόμου τον καθιστά ανεφάρμοστο για τους οφειλέτες και ειδικά αυτούς που ανήκουν στην αναπηρική οικογένεια.

Το παρόν νομοσχέδιο δίδει όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση μια ρεαλιστική προοπτική διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού ή βίαιη μεταβολή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Είναι βέβαιο ότι εάν δεν αρθεί η προϋπόθεση της ενημερότητας η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους δεν θα μπορέσουν να υπαχθούν στο νόμο, αφού εξαιτίας της ολιγωρίας και αναλγησίας του Κράτους και των υπηρεσιών του πολλοί από αυτούς ζουν εδώ και μήνες με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω της γνωστής απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα ΚΕΠΑ της χώρας. Άτομα με αναπηρία των οποίων η αναπηρία έχει εμφανισθεί το τελευταίο διάστημα και έχουν αποσυρθεί από την εργασία τους αναμένοντας την πιστοποίηση της αναπηρίας τους είναι πιθανόν αν όχι βέβαιο ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Επομένως η προϋπόθεση ενημερότητας οφειλέτη δεν είναι ρεαλιστική, αντιθέτως αποκλείει την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους από την ένταξή τους στις ρυθμίσεις του νόμου.

2. Προτάσεις επί των άρθρων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου:

Επί των άρθρων του νομοσχεδίου, μέσα στις λίγες ώρες επεξεργασίας του, λόγω του ότι κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, έχουμε να προτείνουμε τα εξής:

Άρθρο 2 : Προϋποθέσεις παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης
Ζητούμε ότι ισχύει στην παρ. 2 και 3 για τους πολύτεκνους να ισχύσει για τα άτομα με αναπηρία 67% και τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, δηλαδή η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 € και η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας το ποσό των 300.000€.

Στην περ. Β στην υπαγωγή προσώπων στις διατάξεις του νόμου θεωρούμε αναγκαία την συμπερίληψη των ελευθέρων επαγγελματιών μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία 67% και πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία τους οποίους η κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο σκληρό τρόπο.

Στην παρ. 2 να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν προσμετράται κανένα επίδομα αναπηρίας είτε χορηγείται από ασφαλιστικό φορέα είτε από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είτε τις Περιφέρειες διότι τα επιδόματα αυτά χορηγούνται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας τους, δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου και δεν αποτελούν εισόδημα.

Στην περ. 2γ της περ. Β παραγράφου 5:

α) προστατεύονται με διακριτό τρόπο τα άτομα με αναπηρία και πρόσωπα που βαρύνονται με άτομα με βαριά αναπηρία και ζητείται προσκόμιση γνωμάτευσης ΚΕΠΑ για τη βεβαίωση της αναπηρίας. Για άλλη μια φορά ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπόψη του την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕΠΑ με τους 60.000 αναμένοντες την πιστοποίηση αναπηρίας τους, οι οποίοι με την συνήθη τακτική του υπουργείου οικονομικών να απαιτεί Γνωμάτευση ΚΕΠΑ για τη χορήγηση οποιονδήποτε παροχών (φοροαπαλλαγές κ.λπ) θα διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Προτείνουμε να σημειωθεί ότι απαιτείται γνωμάτυση κάθε δημόσια αρχή εφόσον είναι σε ιχσύ

β) Καθορίζεται ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% για τα άτομα που βαρύνουν φορολογικά οφειλέτη κατά το άρθρο 7 του ΚΦΕ. Και πάλι ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν έχει κατανοήσει ότι ο νέος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας προσδίδει σε άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό που δεν συνοδεύεται από βαριά νοητική υστέρηση ποσοστό 67%. Η ένδειξη άνω του 67% θα αποκλείσει την πλειονότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή και σύνδρομο down από τις διατάξεις του νόμου. Απαιτείται η άμεση διόρθωση του ποσοστού αναπηρίας και η αναγραφή ποσοστού αναπηρίας 67%, σε μία ειλικρινή διάθεση προστασίας αυτών των οικογενειών που η κρίση και οι εξοντωτικές απαιτήσεις των μνημονίων έχουν χτυπήσει με αμείλικτο τρόπο.

Άρθρο 5: Περιεχόμενο της σύμβασης παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης
Στην παρ. 1 ζητούμε η περίοδος του προγράμματος διευκόλυνσης για τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 67% και πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία με παοσοόπως ορίζει το άρθρο 7 του ΚΦΕ να οριστεί στους 60 μήνες, ήτοι 5 χρόνια.

Στην παρ. 4 δίνεται η δυνατότητα, ειδικά στους ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας των μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών. Σε αυτή τη διάταξη ζητούμε την ένταξη των οφειλετών με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή οφειλετών προσώπων που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, δεδομένου του γεγονότος ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν το πρόσθετο κόστος για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, το οποίο βαίνει αυξανόμενο λόγω της υποβάθμισης των δομών που παρέχουν δημόσιες υγειονομικές, προνοιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες αποκατάστασης.

Άρθρο 12: Με το άρθρο 12 τροποποιείται η παρ. 2 και παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010:
Ζητούμε για λόγους ίσης μεταχείρισης να προστεθεί στην παρ. 1 του τροποποιημένου άρθρου 4 του ν. 3869/10 να προστεθεί στο τέλος της περ. γ το εξής: σε περίπτωση οφειλέτη με αναπηρία ή προσώπου που βαρύνεται φορολογικά από άτομο με αναπηρία για το σχέδιο διευθέτησης οφειλών λαμβάνονται υπόψη εκτός των όσων ορίζονται στο ανωτέρω εδάφιο και οι πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία ενώ είναι αποδεκτό το δικαστήριο να εξετάσει και την ανεπάρκεια του κράτους να καλύψει το πρόσθετο κόστος που απαιτείται και το οποίο επιβαρύνεται ο ίδιος ο οφειλέτης.

Άρθρο 13: Στο παρόν άρθρο με το οποίο αντικαθίσταται το άρθρο 5 του ν. 3869/2010 ζητούμε να ενταχθεί εδάφιο το οποίο θα ορίζει ότι για οφειλέτη, ο οποίος παρουσιάζει αναπηρία 67% η πρόσωπο που βαρύνεται φορολογικά από άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%.σε περίπτωση που δεν επέλθει συμβιβασμός απαγορεύεται η αναστολή καταδιωκτικών μέτρων κατά του αυτού, και εξαιρείται πλήρως από την εκποίηση των δικαιωμάτων του στην κύρια κατοικία του.

Άρθρο 16: Η παρ 2 αντικαθιστά την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3896/2010. Με αυτή την αντικατάσταση ορίζεται ότι σε περίπτωση που τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι επαρκή, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα που προκύπτει από προσωπική του εργασία ή τη δυνατότητα συνεισφοράς του/της συζύγου και σταθμίζοντας τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει μηνιαίως ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των πιστωτών.
Ζητούμε να οριστεί με σαφήνεια ότι το δικαστήριο σε αυτή την περίπτωση σταθμίζει εκτός των βιοτικών αναγκών και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία ή χρόνια πάθηση του οφειλέτη ή μελών της οικογενείας του που είναι άτομα με αναπηρία για τα οποία βαρύνεται φορολογικά.

3. Γενικές προτάσεις

Επίσης ζητούμε:
• να εξεταστεί η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα και κοστοβόρα δικαστική διαδικασία πρόταση άλλωστε που έχει κατατεθεί και από τις ενώσεις καταναλωτών δανειοληπτών της χώρας,
• να παραταθεί το μέτρο αναστολής των πλειστηριασμών τουλάχιστον μία τριετία ακόμη από την οριζόμενη δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολη η ανατροπή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,
• για τα άτομα με αναπηρία και πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία ζητούμε να προβλεφθεί αποδοχή ρύθμισης των οφειλών από τις τράπεζες με καταβολή συνολικής δόσης που να μην υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη,
• να εξεταστεί η μείωση του χρόνου παραμονής οφειλετών που εντάσσονται στον Τειρεσία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 119 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.