Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ουρές και ταλαιπωρία στα επιμελητήρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλη ταλαιπωρία για την καταχώρηση των οικονομικών καταστάσεων.

Τεράστιες ουρές δημιουργούνται στα επιμελητήρια μετά την απόφαση για την καταχώρηση των οικονομικών καταστάσεων τους των επιχειρήσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως, πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων και έκθεση ελέγχου) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, χωρίς να υπάρξει προετοιμασία σε ζητήματα υποδομών και μηχανογράφησης.

Το ΕΒΕΑ ήδη έχει ανακοινώσει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για την παραλαβή των ισολογισμών για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιχειρήσεων. Αύριο, Σάββατο 08/06/2013 θα παραμείνει ανοιχτό από τις 08:00 έως τις 15:00 και τη Δευτέρα 10/06/2013 από τις 08:00 έως τις 16:30.

Σημειώνεται ότι, βάσει των σχετικών νόμων, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταχωρήσουν στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) τις οικονομικές τους καταστάσεις (ισολογισμό, αποτελέσματα χρήσεως, πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και έκθεση ελέγχου) τουλάχιστον 20 ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ είναι η 10η Ιουνίου.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε την παράταση της παραπάνω προθεσμίας, τονίζοντας ότι επειδή το νέο νομοθετικό καθεστώς είναι πρόσφατο, αλλά και δυσλειτουργικό, δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στις συναλλακτικές σχέσεις των επιχειρήσεων, καθιστώντας την προθεσμία αυτή της καταχώρησης των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, ασφυκτική.

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου, που επιθυμεί να τηρήσει όλες τις νομικές του υποχρεώσεις και για την οποία δεν ευθύνονται τα Επιμελητήρια, αλλά η δυσκολία εφαρμογής στην πράξη των ρυθμίσεων των νέων νόμων, υπάρχει ανάγκη παράτασης των σχετικών προθεσμιών από μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.