Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ποια δίαιτα καίει τις περισσότερες θερμίδες;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αμφισβητεί την αντίληψη πως όλες οι θερμίδες είναι ίδιες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα και ορισμένες δίαιτες μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες για την καύση θερμίδων και την διατήρηση της απώλειας βάρους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και συμμετείχαν σε αυτή άτομα που είχαν χάσει βάρος και συμφώνησαν να ακολουθήσουν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δίαιτες για ένα μήνα την κάθεμια. Ακόμα κι αν έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και στα τρία προγράμματα, οι συμμετέχοντες έκαψαν περίπου 300 θερμίδες λιγότερες την ημέρα κατά το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρόγραμμα διατροφής από ό, τι κατά το πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες.

Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες

Το πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες πρόγραμμα και το χαμηλό σε γλυκαιμικό δείκτη σχέδιο – το οποίο δίνει έμφαση σε ποικιλία υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων – οδήγησε επίσης σε καλύτερη επεξεργασία της ινσουλίνης (απαραίτητη για την αποτελεσματική επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα) και των επιπέδων χοληστερόλης.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολύ χαμηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών δίαιτες επιβραδύνουν το μεταβολισμό ενός ατόμου και το οδηγούν στο να μην καίει θερμίδες όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε. Μπορεί οι άνθρωποι να χάνουν βάρος κατά τις πολύ χαμηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών και κατά τις πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία στο τέλος να ξαναπαίρνει το βάρος που έχασε πολύ γρήγορα.

Από τη μεταβολική σκοπιά, η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ομοειδείς. Η ποιότητα των θερμίδων επηρεάζει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται.

Διαφορετικές δίαιτες, διαφορετικά αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως είδαμε, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες για ένα μήνα την καθεμία, όπως οι εξής:

Η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή περιελάμβανε ως επί το πλείστον δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Το 60% των ημερήσιων θερμίδων προερχόταν από υδατάνθρακες, το 20% από λίπη και το 20% από πρωτεΐνες.

Η χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη διατροφή περιελάμβανε ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και υγιεινά λίπη. Το 40% των θερμίδων προερχόταν από υδατάνθρακες, το 40% από λίπος και το 20% από πρωτεΐνες.

Η πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο Atkins. Το 10% των θερμίδων προερχόταν από υδατάνθρακες, το 60% από λίπη και το 30% από πρωτεΐνες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτρωγαν περίπου 1.600 θερμίδες την ημέρα σε κάθε δίαιτα και στη συνέχεια οι ειδικοί μετρούσαν πόσες θερμίδες έκαψαν. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι έκαψαν περίπου 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα, όταν ακολουθούσαν το χαμηλό σε υδατάνθρακες πρόγραμμα διατροφής σε σχέση με το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρόγραμμα και περίπου 150 θερμίδες περισσότερες για τη διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρόγραμμα.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.