Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Βοηθήστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρακτικές συμβουλές από φιλοζωικές.

Τι να κάνω με τις γάτες της γειτονιάς μου που συνεχώς πληθαίνουν; Με τα κουτάβια που βρήκα στον κάδο απορριμμάτων; Με το γείτονα που χτυπάει το σκύλο του;

Όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου «Άργος» και γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Ελλάδα Έφη Δόδουρα, ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε περίπου 10.000 και των γατιών σε 20.000.

«Από αυτά, το 20% ζούσε σε περιβάλλον σπιτιού, αλλά έφυγε ή χάθηκε, το 30% γεννήθηκε σε σπίτι και εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του και το 50% γεννήθηκε και μεγάλωσε στους δρόμους» σημειώνει η κ. Δόδουρα, με αφορμή την ομιλία της στην αποψινή εκδήλωση.

Ως τρόπους αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, προτείνει τη στείρωση και επανένταξη ή την υιοθεσία, αφού ο σκύλος γεννάει δύο φορές το χρόνο και, αντίστοιχα, η γάτα 3 με 4 φορές.

«Είναι ενδεικτικό ότι από ένα ζευγάρι σκύλων σε 7 χρόνια γίνονται 70.000 ζώα και από ένα ζευγάρι γάτων, 420.000! Στην Αμερική δε, κάθε μέρα γεννιούνται 10.000 άνθρωποι και 70.000 σκυλάκια και γατάκια. Η αναλογία είναι, δηλαδή, ένας νέος άνθρωπος για επτά νέα ζωάκια!» λέει η κ. Δόδουρα.

Από την άλλη, οι φιλοζωικές οργανώσεις λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές και ίδιους πόρους και επωμίσθηκαν την ευθύνη για τα αδέσποτα, αναπληρώνοντας το κενό της Πολιτείας. «Απέδειξαν, με το έργο τους, πως η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η στείρωση» συμπληρώνει.

Ωστόσο, τι μπορεί να κάνει ο καθένας για τα αδέσποτα της γειτονιάς του;
«Στειρώνουμε τα αδέσποτα, σκύλους και γάτες, ζητώντας τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων και μαθαίνουμε, αν ο δήμος μας έχει πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων» συμβουλεύει η κ. Δόδουρα προτρέποντας όσους ταΐζουν αδέσποτα να προσέχουν να μην αφήνουν υπολείμματα τροφών, άδειες κονσέρβες και σκουπίδια.

«Παράλληλα - προσθέτει - δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας οποιαδήποτε κακοποίηση ζώου αντιληφθούμε και σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώων, κάνουμε καταγγελία κατά αγνώστων».

Για τους ιδιοκτήτες ζώων, η κ. Δόδουρα συμβουλεύει να βάζουν μικροτσίπ στο σκύλο τους και να τον βγάζουν βόλτα πάντα με λουρί, να μαζεύουν τα περιττώματά του και να στειρώνουν τα ζώα τους προτού γεννήσουν.

«Αν δεν έχουμε ζώο και θέλουμε να αποκτήσουμε, δεν αγοράζουμε από pet shop, αλλά υιοθετούμε ένα αδεσποτάκι, από το δρόμο ή από φιλοζωική οργάνωση» καταλήγει.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα κάνουν η Βάσω Τάκη, νομική σύμβουλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, η Όλγα Κήκου, συντονίστρια της θεματικής ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων, των Οικολόγων Πράσινων και η Φούλη Γάλλη, μέλος του φιλοζωικού σωματείου «Νοιάζομαι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.