Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Φθηνά ή άτοκα δάνεια για επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη διευκόλυνση των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων για τη λήψη δανείων επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης με πολύ ευνοϊκούς όρους μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με τη συνδρομή κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 80 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί η Δράση «ΤΕΠΙΧ – Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα»

Στόχος της η στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών της χώρας και στην κάλυψη των κενών ρευστότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, με επιδίωξη την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και ειδικότερα:

- στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές,

- στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς των επιχειρήσεων,

- στην καλύτερη ανταπόκριση της τουριστικής περιόδου και

- στην εξασφάλιση προοπτικών βιωσιμότητας για το νησιωτικό ελληνικό τουρισμό.

Η διάρκεια υποβολής των προτάσεων, ήτοι η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ξεκίνησε την 10.06.2013 και θα ολοκληρωθεί μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της Δράσης, που ανέρχεται σε 80 εκατ. €.

Χαρακτηριστικά δανείων και επιτόκιο:

1. Τα δάνεια θα είναι επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

2. Τα δάνεια θα καλύπτουν το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% θα το εισφέρει υποχρεωτικά η επιχείρηση πριν την εκταμίευση.

3. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό και ύψους 2,8%, ενώ για τις επιχειρήσεις με έδρα σε νήσους με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων (βάσει στοιχείων απογραφής 2011) το επιτόκιο είναι μηδενικό (0%). Το μηδενικό επιτόκιο ισχύει επίσης και για επιχειρήσεις των οποίων οι επενδύσεις θα λάβουν χώρα σε νήσο της Ελληνικής Επικράτειας με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

4. Το ύψος δανείου μπορεί να είναι από €10.000 και έως €30.000 ανά επιχείρηση, από το σύνολο των Τραπεζών που συνεργάζονται στην εν λόγω Δράση. Κάθε επιχείρηση θα δύναται να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις δανείου με ελάχιστο αιτούμενο ποσό τις €10.000, υπό την προϋπόθεση η δανειοδότησή της να μην ξεπερνά στο σύνολο τις 30.000€ για την παρούσα Δράση και για το σύνολο των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

5. Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 4 έτη, τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα σε δόσεις με ημερομηνίες την 30/4, 31/7 & 31/10 εκάστου έτους, με εκτοκιστική περίοδο την 30/6 & 31/12 εκάστου έτους.

6. Ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης φακέλου ή λοιπά κόστη της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

7. Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε οποιαδήποτε από τις επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτικό/επιχειρηματικό σχέδιο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται με το ως άνω όριο για την αίτηση για δανειοδότηση. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν θα χρηματοδοτούνται.

8. Παρέχεται δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.