Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για 2.300 ανέργους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την υλοποίηση ειδικού τριετούς προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες (Α.με.Α), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την πρόσληψη 2.300 άνεργων, ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εκ των οποίων οι 2.200 με πλήρη απασχόληση και οι 100 με μερική απασχόληση.

Ως μερική απασχόληση για υπαγωγή στο πρόγραμμα θεωρείται η κατ' ελάχιστον τετράωρη ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου. Δικαιούχοι είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις αυτών, σωματεία, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικοί συνεταιρισμοί (Ν. 2716 17.5.1999), κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Προκειμένου οι παραπάνω δικαιούχοι να υπαχθούν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση του προσωπικού τους, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας ή εθελουσίας εξόδου που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων.

Σε περίπτωση απόλυσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί οε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η παραπάνω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Δεν θεωρείται μείωση η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο, που αφορά στον εργαζόμενο, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε εξήντα (60) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό, και θα επιστρέφεται το αναλογούν ποσό επιχορήγησης, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης, λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση, θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας ή εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέοω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως παρακάτω υπολογίζεται κατ' έτος, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του IKA ETAM και της επικουρικής ασφάλισης του ETEAM, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές, εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης.

Για τους εργαζομένους, που αντί του ETEAM ασφαλίζονται σε άλλα επικουρικά Ταμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για όλους του κλάδους κύριας ασφάλισης του IKA ETAM και στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των αντίστοιχων επικουρικών Ταμείων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί σης ασφαλιστικές εισφορές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται. Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ανωτέρω ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται α πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.