Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΕΣΑμεΑ: Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 02.05.13

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αν. Ρουπακιώτη, σχετικά με τη θέση των εργαζομένων με αναπηρία στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ Α΄ και Β Βαθμού.

Η θύελλα αντιδράσεων των εργαζομένων δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου τομέα και ΟΤΑ για τη νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα ακυρώνονταν προσωρινές δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους οι εργαζόμενοι αναμένοντας την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής τους, οδήγησε στην απόσυρσή της, ενώ αναμένεται νέα νομοθετική ρύθμιση. Μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση, που συνιστά ούτως ή άλλως άδικο και βάρβαρο μέτρο για κάθε εργαζόμενο, υπάρχουν εργαζόμενοι με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Ενδεχόμενη απόλυση εργαζόμενου με αναπηρία ή μέλους των οικογενειών τους, ειδικά στην παρούσα οικονομική κρίση σημαίνει ότι ο εργαζόμενους αυτής της ευπαθούς ομάδας εντάσσεται στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας δια βίου.

Η Συνομοσπονδία καλεί την προστασία από την απόλυση των εργαζομένων με αναπηρία 50% και άνω και εργαζόμενους που έχουν στη φροντίδα τους άτομο με βαριά αναπηρία, αφού:

• Από το 2001 πολύ πριν εκδηλωθεί η παρούσα εντεινόμενη οικονομική κρίση η ΕΣΥΕ διαπίστωνε ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία της χώρας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.
• Η διάρκεια της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερη για τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μέλη οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.
• Η διάρκεια της ανεργίας αυξάνει σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ενώ είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι τα άτομα με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται σε θέσεις εργασίας.
• Το προηγούμενο διάστημα ακόμα και στις εύρωστες οικονομικά περιόδους οι πολιτικές και τα μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών στην εργασίας ήταν από ελλιπείς, αδύναμες έως και ανύπαρκτες.
• Η προστασία πρέπει να ληφθεί για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δεδομένου ότι στους προστατευτικούς νόμους απασχόλησης και τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του ΟΑΕΔ εντάσσονταν άτομα με αναπηρία που το ποσοστό αναπηρίας τους προσδιορίζονταν από 50% και άνω.
• Η Πολιτεία σε τέτοιες ζοφερές συνθήκες που η ανεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καλπάζει έχει υποχρέωση να προστατεύσει με διακριτά μέτρα τα άτομα με αναπηρία και μέλη οικογενειών που έχουν στη φροντίδας του άτομα με βαριά αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως αυτά έχουν αποφασιστεί με ευρωπαϊκές οδηγίες, με Διεθνείς Συμβάσεις και Κανόνες του ΟΗΕ που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και με το Εθνικό Σύνταγμα, καλεί στην υπεράσπιση του αυτονόητου!



Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.