Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Θεσμός πρόληψης και προαγωγής Υγείας τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας των δήμων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πατούλης: Φιλοδοξούν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στην δημόσια υγεία της χώρας μας.

Ένα ισχυρό θεσμό πρόληψης και προαγωγής υγείας προς όφελος των δημοτών τους, αποτελούν τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας των 22 δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία ″φιλοδοξούν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στην δημόσια υγεία της χώρας μας″, τόνισε σε ειδική εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης της Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής της Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με θέμα «Δημιουργία και Δικτύωση Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας για την Ανάπτυξη Προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας», ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης.

Κεντρικοί άξονες λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας, που ξεκίνησαν το 2014, πιλοτικά σε 14 δήμους με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια προστέθηκαν ακόμα 8 δήμοι, είναι η ενημέρωση των πολιτών για την προληπτική ιατρική, δηλαδή, θα παρέχουν πληροφόρηση σε υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν εκδηλωθεί η νόσος, και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα προαγωγής της υγείας, όπως και στη σημασία της αλλαγής τρόπων ζωής και συμπεριφοράς.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης οι πολίτες λόγω της κρίσης, αλλά και της ανεπαρκούς ακόμη ευαισθητοποίησής τους, πολλές φορές παραμελούν συστηματικά την υγεία τους και από την άλλη οι δημόσιες δομές με υπέρμετρα αυξημένο όγκο εργασίας και δαιδαλώδεις διαδικασίες αδυνατούν να προσεγγίσουν τον υγιή πληθυσμό, ώστε να ακολουθήσει τα προγράμματα πρόληψης που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες απουσιάζουν μαζικά από τα προγράμματα πρόληψης, είτε γιατί δεν τα γνωρίζουν, είτε γιατί δεν υπάρχει διαδικασία για να τους τα εξασφαλίσει δωρεάν, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, προσθέτοντας ότι μέσω των ΚΕΠ Υγείας, μεγάλο ποσοστό ευπαθών ανασφάλιστων ομάδων μπορούν να ωφεληθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το ΚΕΠ Υγείας παρέχει τη δυνατότητα σε ασυμπτωματικούς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από θανατηφόρες ασθένειες πριν νοσήσουν. Ο έλεγχος μέσω των εξετάσεων αφορά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά, με κριτήρια επιπλέον το φύλο και το ιστορικό.

Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Ο ρόλος του δήμου είναι να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό στόχο και να ανακαλύψει ποιοι πολίτες χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

«Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού», είπε ο Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, να καλεί τηλεφωνικά ο δήμος τον πολίτη και να τον ενημερώνει για τον έλεγχο της υγείας του, πριν καν προλάβει ο πολίτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Τα ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με φορείς με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, εφαρμόζουν επιπλέον προγράμματα δημόσιας υγείας για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τον σχολικό εκφοβισμό, το ασφαλές διαδίκτυο και την παιδική παχυσαρκία με σκοπό να συμβάλουν στην καταπολέμηση των μεγάλων αυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της.

«Τα ΚΕΠ Υγείας ήρθαν για να μείνουν πρέπει να εξελιχτούν, να δυναμώσουν, να αποκτήσουν νέους ισχυρούς ρόλους όχι μόνο γιατί εμείς θα τα στηρίξουμε ως δομή δική μας, αλλά γιατί τα έχει ανάγκη ο πολίτης, τα έχει ανάγκη η κοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.