Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τα 265 σημεία σε όλη την Ελλάδα που θα μάθετε για το ΕΣΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναλυτικές απαντήσεις σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις για το πρόγραμμα.

Σε 265 σημεία σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα Επιμελητήρια και οι Περιφέρειες μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το news.gr δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά όλα τα κέντρα πληροφορίες, τις διευθύνσεις, καθώς και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να πάρουν χρηματοδότηση.

Διαβάστε ποιοι παίρνουν ζεστό χρήμα από το πρόγραμμα και βρείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά και χρήσιμες συμβουλές.

Στο μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε νέες διευκρινήσεις μέσω ερωταπαντήσεων για το νέο πρόγραμμα.

1. Στις εµπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών τι θεωρείται βασικός εξοπλισµός προκειµένου να εξαχθεί η βαθµολογία;

Aπάντηση: Βασικός εξοπλισµός νοείται ο εξοπλισµός εκείνος ο οποίος είναι απαραίτητος για την άσκηση της εµπορικής δραστηριότητας (π.χ. ράφια, ηλεκτρονικός εξοπλισµός, µεταφορικά µέσα) ή την παροχή της υπηρεσίας (π.χ. εργαλεία, ηλεκτρονικός εξοπλισµός, µηχανήµατα έργου).

2. Από τα πέντε στοιχεία βαθµολογίας µε συντελεστή 0,2 έκαστο αναφέρονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις του τοµέα της µεταποίησης (Απλή εγκατάσταση νέων πιο σύγχρονων µηχανηµάτων και Αύξηση της παραγωγικής δυναµικότητας). Για τους λοιπούς κλάδους πως θα εξαχθεί η βαθµολογία σε αυτά; Θα πάρουν 0 ή επειδή δεν µπορούν να βαθµολογηθούν θα πάρουν το 0,2;

Aπάντηση: Η έννοια των νέων πιο σύγχρονων µηχανηµάτων δεν εξαντλείται στα καθαρά παραγωγικά µεταποιητικά µηχανήµατα. Μπορεί π.χ. για µια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εµπόριο να αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός νέου σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου, λογισµικού κ.α.

3. Εξετάζεται το εκτός της επιχορήγησης σκέλος του χρηµατοδοτικού σχήµατος µιας επενδυτικής πρότασης;

Aπάντηση: Το εκτός της επιχορήγησης σκέλος του χρηµατοδοτικού σχήµατος µιας επενδυτικής πρότασης, ήτοι η κάλυψη της ιδιωτικής συµµετοχής, δεν εξετάζεται κατά την αξιολόγηση της πρότασης. Κατά τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών αποδεικνύεται µε την εξόφληση των σχετικών παραστατικών.

4. Η ύπαρξη άδειας καταλληλότητας και σήµα λειτουργίας ΕΟΤ (ξενοδοχεία) απαιτείται και για τις υπό σύσταση εταιρείες, ή δεν εξετάζεται στην υποβολή αίτησης;

Aπάντηση: Κατά την υποβολή της πρότασης δεν απαιτείται η ύπαρξη άδειας καταλληλότητας και σήµα λειτουργίας ΕΟΤ για τις υπό σύσταση εταιρίες. Στον φάκελο υποβολής θα πρέπει να συµπεριληφθεί η Υπεύθυνη ∆ήλωση των 21 σηµείων, ένα εκ των οποίων δεσµεύει τον φορέα ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί νόµιµα. Κατά την ολοκλήρωση απαιτείται η υποβολή της άδειας λειτουργίας εν ισχύ ή απαλλαγής όπου απαιτείται που να περιλαµβάνει τον εξοπλισµό που προµηθεύτηκε η επιχείρηση στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της. Σε περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του έργου δεν είναι διαθέσιµη η εν ισχύ άδεια λειτουργίας, θα πρέπει κατ' ελάχιστον να προσκοµισθεί η υποβληθείσα στον αρµόδιο φορέα αίτηση έκδοσης / ανανέωσης αυτής. Η νέα ή ανανεωµένη άδεια είναι υποχρεωτικό να προσκοµισθεί στον ΕΦΕΠΑΕ το αργότερο µέχρι και έξι µήνες από την ολοκλήρωση του έργου.

5. Επιχείρηση που διαθέτει δύο επιλέξιµους ΚΑ∆ (κύρια δραστηριότητα και δευτερεύουσα) σε διαφορετικές θεµατικές ενότητες, σύµφωνα µε τον οδηγό πρέπει να επιλέξει ένα ΚΑ∆ για να υποβάλλει αίτηση ή µπορεί να υποβάλει και για τους δύο ΚΑ∆;

Aπάντηση: Σύµφωνα µε τον Οδηγό το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε µία θεµατική ενότητα. Άρα η επιχείρηση θα πρέπει να επιλέξει ΚΑ∆ για την υποβολή της πρότασης. Σε περίπτωση πρόθεσης ενίσχυσης δύο ή περισσότερων ΚΑ∆, όλοι οι δηλούµενοι προς ενίσχυση ΚΑ∆ πρέπει να ανήκουν στην ίδια Θεµατική Ενότητα.

6. Τα φορολογικά έντυπα Ε1, Ε3, Ε7 κ.λ.π. που ζητούνται ως δικαιολογητικά υποβολής θα πρέπει να είναι ακριβή αντίγραφα των θεωρηµένων στην αρµόδια ∆ΟΥ; Αυτά που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά είναι αποδεκτά;

Aπάντηση: Όλα τα φορολογικά έντυπα που προσκοµίζονται θα πρέπει να αποδεικνύεται τεκµηριωµένα ότι είναι αυτά που έχουν υποβληθεί στην αρµόδια ∆ΟΥ.

• Σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί στην αρµόδια ∆ΟΥ σε έντυπη µορφή θα πρέπει να υποβληθεί αντίγραφο το οποίο να φέρει το όνοµα και την υπογραφή του παραλαβόντα υπαλλήλου της ∆ΟΥ.

• Σε περίπτωση που η υποβολή των ανωτέρω εντύπων έχει γίνει ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβληθεί η αντίστοιχη ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση µαζί µε το αποδεικτικό επιτυχούς καταχώρησης.

• Σε περίπτωση που η υποβολή στην αρµόδια ∆ΟΥ έγινε σε έντυπη µορφή αλλά όταν παρελήφθησαν τα έντυπα αυτά δεν υπογράφηκε η παραλαβή τους από τον αρµόδιο υπάλληλο, θα πρέπει να υποβληθεί ως δικαιολογητικό το αντίγραφο των εντύπων που υποβλήθηκαν στην ∆ΟΥ καθώς και αντίγραφο του εκκαθαριστικού.

• Σε περίπτωση που η υποβολή των φορολογικών εντύπων στην αρµόδια ∆ΟΥ έγινε µέσω λογιστή και τα φορολογικά έντυπα δεν έχουν αντίστοιχη υπογραφή παραλαβής θα πρέπει να υποβληθεί µαζί µε το αντίγραφο αυτών και αντίγραφο της λίστας που κατέθεσε ο λογιστής στην αρµόδια ∆ΟΥ η οποία να φέρει το όνοµα και την υπογραφή του παραλαβόντα υπαλλήλου της ∆ΥΟ ή αντίγραφο του εκκαθαριστικού.

7. Είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που αφορούν στην αύξηση κλινών στα τουριστικά καταλύµατα;

Απάντηση: Είναι επιλέξιµες αρκεί να προσκοµιστεί, µεταξύ άλλων, κατά τον τελικό έλεγχο ανανεωµένο Σήµα Λειτουργίας ΕΟΤ. Ειδικότερα στις περιοχές ΟΠΑΑΧ οι επενδύσεις στον τουρισµό για ίδρυση και εκσυγχρονισµό µε αύξηση δυναµικότητας (µε προσθήκη καθ' ύψος και κατ' επέκταση) χρηµατοδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΓΤΑΑ και µέχρι ύψους συνολικού προϋπολογισµού 600.000 ευρώ.

8. Σε ξενοδοχείο µε άδεια καφέ-µπαρ-πρωϊνού που είναι ενιαίος χώρος θα είναι επιλέξιµες οι δαπάνες για την ανακαίνιση του χώρου πρωινού που είναι υποχρεωτικός µε βάση την άδεια του ΕΟΤ ως ξενοδοχείο ή θα εξαιρεθούν επειδή στον ίδιο χώρο υπάρχει και άδεια καφέ που δεν είναι επιλέξιµη δραστηριότητα από το πρόγραµµα;

Απάντηση: Θα είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά και µόνο στην παροχή πρωινού στους πελάτες του ξενοδοχείου. ∆απάνες που δεν µπορούν να κατηγοριοποιηθούν ή θα διαπιστωθεί είτε κατά την αξιολογική διαδικασία, είτε κατά τον έλεγχο της επένδυσης ότι εξυπηρετούν ή δύναται να εξυπηρετήσουν και µη επιλέξιµη δραστηριότητα θεωρούνται µη επιλέξιµες και περικόπτονται.

9. Επιχείρηση µε αντικείµενο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ η οποία λειτουργεί νόµιµα µε άδεια λειτουργίας εστιατορίου, η οποία θέλει να επεκταθεί και να προσθέσει πριν την υποβολή της πρότασης τον ΚΑ∆ 56.21 ∆ραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις , µπορεί να επιδοτηθεί: α) για δαπάνες προµήθειας µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού κουζίνας για την προετοιµασία των γευµάτων για την τροφοδοσία; β) για δαπάνες εξοπλισµού και σκεύη εστίασης (τραπέζια, καρέκλες, µαχαιροπήρουνα, ποτήρια, πιάτα, τραπεζοµάντιλα, κλπ) για την εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων; γ) καθώς ενδέχεται κάποιες εκδηλώσεις να πραγµατοποιηθούν στον χώρο της επιχείρησης µπορεί να πραγµατοποιήσει κάποιες δαπάνες για την διαµόρφωση/αναβάθµιση του χώρου της; Θα πρέπει να έχει εκδώσει σχετική άδεια για ∆ραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις πριν την υποβολή της πρότασης ή µπορεί να την προσκοµίσει αργότερα;

Απάντηση: Μπορεί να επιδοτηθεί για δαπάνες προµήθειας µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού κουζίνας για την προετοιµασία των γευµάτων για την τροφοδοσία καθώς και για δαπάνες εξοπλισµού και σκεύη εστίασης (τραπέζια, καρέκλες, µαχαιροπήρουνα, ποτήρια, πιάτα, τραπεζοµάντιλα, κλπ) εφόσον µπορεί να τεκµηριωθεί ότι αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά και µόνο τη δραστηριότητα των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις. ∆εν µπορεί όµως να επιδοτηθεί για δαπάνες που αφορούν στη διαµόρφωση/αναβάθµιση του χώρου του εστιατορίου.

10. Για µεταποιητικές επιχειρήσεις είναι επιλέξιµη ενέργεια η δηµιουργία ή / και ο εκσυγχρονισµός σηµείων πώλησης; Π.χ. τα αρτοποιεία / ζαχαροπλαστεία διαθέτουν εργαστήριο παραγωγής προϊόντων και πρατήρια πώλησης, µέσω των οποίων πραγµατοποιούν πωλήσεις λιανικής τόσο δικών τους προϊόντων (λογιστικά φαίνεται ως λιανική πώληση προϊόντων), όσο και λοιπών ειδών, δηλαδή προϊόντων τρίτων (λογιστικά φαίνεται ως λιανική πώληση εµπορευµάτων). Σε αυτή την περίπτωση µπορούν να επιχορηγηθούν για κτιριακές εργασίες και εξοπλισµό πρατηρίου, είτε πρόκειται για υφιστάµενα πρατήρια είτε πρόκειται για τη δηµιουργία νέων;

Απάντηση: Είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που αφορούν στη διάθεση των παραγόµενων προϊόντων της επιχείρησης (συµπεριλαµβανοµένων και των κτιριακών δαπανών των χώρων διάθεσης) και µόνο. ∆απάνες που δεν µπορούν να κατηγοριοποιηθούν ή θα διαπιστωθεί είτε κατά την αξιολογική διαδικασία, είτε κατά τον έλεγχο της επένδυσης ότι εξυπηρετούν ή δύναται να εξυπηρετήσουν και µη επιλέξιµη δραστηριότητα θεωρούνται µη επιλέξιµες και περικόπτονται.

11. Επιχείρηση ταχυµεταφορών µπορεί να επιχορηγηθεί για την αγορά δίκυκλου;

Απαντηση: Ναι

12. Αγρότης, ο οποίος θα διακόψει την αγροτική δραστηριότητα µπορεί να υποβάλει πρόταση στο Πρόγραµµα;

Απάντηση: Γίνεται αποδεκτή η υποβολή πρότασης, εφόσον αποδεδειγµένα και εν τοις πράγµασι δεν ασκείται αγροτική δραστηριότητα.

13. Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης Ενοικιαζόµενων ∆ωµατίων είναι ασφαλισµένος στον ΟΓΑ, διότι βάσει Νόµου, όσοι έχουν από κάποιο αριθµό και κάτω, ενοικιαζόµενων δωµατίων µπορούν να επιλέξουν τον ΟΓΑ σαν ασφαλιστικό Φορέα. Μπορεί µέχρι την υποβολή της επενδυτικής πρότασης να κάνει αλλαγή στο ασφαλιστικό του Φορέα (αν του επιτρέπει ο νόµος);

Απάντηση: Μπορεί να υποβάλει πρόταση, εφόσον κατά την υποβολή δεν είναι ασφαλισµένος του ΟΓΑ και δεν διαθέτει την ιδιότητα του αγρότη.
Για την ενημέρωση του κοινού υπάρχουν 265 σημεία πληροφόρησης.

Για αναλυτικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ:

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αττική, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο,: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛΑΝΕΤ) Βαλαωρίτου 4, ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3620242, www.elanet.gr, email: infopep@elanet.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ), Μιχαλακοπούλου 58, ΤΚ 26221, ΠΑΤΡΑ, τηλ. 2610 622711,www.diaxeiristiki.gr, email: ifigeneia@patrascc.gr, vaivalis@patrascc.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ), Οικισμός Λήδα – Μαρία, 6ο ΧΛΜ Χαριλάου – Θέρμης, ΤΚ 570 01, ΘΕΡΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τηλ. 2310 480000, www.e-kepa.gr, email: KakoudisA@e-kepa.gr, StravasN@e-kepa.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΜΕ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΜΘ (ΔΕΣΜ-ΟΣ), Αποστόλου Σούζου 14, ΤΚ 69100, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, τηλ. 25310 35916, www.desm-os.gr, email: desm-123@otenet.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Στερεάς Ελλάδας, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΝΔΙΑ), Γ. Γεννηματά 13, ΤΚ 35100, ΛΑΜΙΑ τηλ. 22310 67498, www.andia.gr, email: astrakas@andia.gr; litakim@andia.gr;

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Θεσσαλία, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΕΔΕΠ), Ελ. Βενιζέλου 4 & Ιάσωνος, ΤΚ 38221, ΒΟΛΟΣ τηλ. 24210 76894, www.aedep.gr, email: kpapathanasiou@aedep.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κρήτη, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ), Γιαμαλάκη 50 & Σοφοκλή Βενιζέλου, ΤΚ 71202, ΗΡΑΚΛΕΙΟ τηλ. 2810 302400, www.ank.gr, email: gterzakis@ank.gr

Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 801 11 36300,

Στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλ. 210 – 6985210.

Δείτε αναλυτικά όλα τα σημεία στον οδηγό:

ΟΔΗΓΟΣ ΕΣΠΑ
.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.