Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ανοιχτό το θέμα πώλησης των "κόκκινων" δανείων σε funds του εξωτερικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ορθάνοιχτο» αφήνει και επισήμως η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds του εξωτερικού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- σε αντίθεση με τις πρόσφατες απόλυτες διαψεύσεις από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες- παρέπεμψε το συγκεκριμένο θέμα στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια δε θα έλθει στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά θα καθυστερήσει περαιτέρω, με ό,τι και εάν σημαίνει αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Σάββατο η «Αγορά» είχε αποκαλύψει ότι προς πώληση σε funds του εξωτερικού είναι τα 65 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι μπαίνουν και τα δάνεια των ΜμΕ, λόγω του υψηλού διαχειριστικού κόστους τους για τις τράπεζες.

Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε και πρόσφατο δημοσίευμα της «Α» για τις οφειλές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους και δεν έχουν εισπράξει τις ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις επιχειρήσεις, οι οφειλές, ελλείψει ρευστού, θα αντικατασταθούν με φοροαπαλλαγές. Αν και, επιδιώκεται να συναφθεί δάνειο με ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα για εξόφληση μέρους έστω των οφειλών.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίστηκε ο υπουργός για το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής, λέγοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται σε νομικό κενό που αφήνει περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως γνωστόν, κατηγορεί την «Ελληνικός Χρυσός» ότι παραβιάζει όρους της σύμβασης.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε να διαφοροποιείται και για τον φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο φορέας αυτός θα έχει συντονιστικό ρόλο και ότι οι υπάρχουσες δομές προσέλκυσης και επιτάχυνσης επενδύσεων του υπουργείου (Enterprise Greece, Στρατηγικές Επενδύσεις) θα αναβαθμιστούν. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου προϋπολογισμού για την ένταξη στο fast track, που είναι σήμερα 100 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, διέψευσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα και παρέπεμψε στην πάγια θέση, ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.