Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ποντίκι μόνο από αρσενικούς γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια  βλαστικών κυττάρων, να δημιουργήσουν ποντίκια από δύο... πατέρες!
Οι ερευνητές, υπό τον Ρίτσαρντ Μπέρινγκερ του Κέντρου Καρκίνου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Biology of Reproduction» (Βιολογία της Αναπαραγωγής) της Εταιρείας για τη Μελέτη της Αναπαραγωγής, μπόρεσαν να «χειραγωγήσουν» κατάλληλα τα κύτταρα εμβρύου που είχε πατέρα ένα αρσενικό πειραματόζωο με χρωμόσωμα ΧΥ, ώστε να παράγουν μια νέα γραμμή πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι ενήλικα κύτταρα, τα οποία έχουν υποστεί γενετικό αναπρογραμματισμό, ώστε να εισέλθουν σε φάση ανάλογη με τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

Μερικά από τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν από τη νέα κυτταρική γραμμή έχασαν το χρωμόσωμα Υ και έτσι μετατράπηκαν σε κύτταρα ΧΟ. Αυτά τα κύτταρα ΧΟ τοποθετήθηκαν σε βλαστοκύστες από θηλυκό ποντίκι-δωρητή. Σε επόμενο στάδιο, οι βλαστοκύστες μεταφυτεύτηκαν σε υποκατάστατες μητέρες που γέννησαν θηλυκά ποντικάκια με χρωμοσώματα Χο/ΧΧ. Τα θηλυκά που γεννήθηκαν,  μεγάλωσαν και αργότερα ζευγάρωσαν με άλλα κανονικά αρσενικά ποντίκια. Έτσι τα παιδιά τους, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά, είχαν γενετικό υλικό από δύο πατέρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, με μια παραλλαγή της παραπάνω τεχνικής, «είναι δυνατό να δημιουργηθούν βιώσιμα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια από δύο μητέρες». Θα ήταν επίσης δυνατό ένα αρσενικό να παράγει τόσο σπέρμα όσο και ωάρια, ώστε να αυτό-γονιμοποιηθεί, χωρίς την ανάγκη σεξ, κάτι που μπορεί να αποβεί χρήσιμο, κατά τους επιστήμονες, στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν απομείνει θηλυκά κάποιου είδους. Προηγούμενες έρευνες είχαν πετύχει να δημιουργήσουν ποντίκια χωρίς καθόλου πατέρα, καθώς και ποντίκια από δύο μητέρες.
Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση, να βελτιώσει την καλλιέργεια νέων φυτών και την αναπαραγωγή νέων ζώων, καθώς επίσης να βελτιώσει την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποια στιγμή η τεχνική να αξιοποιηθεί από ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά με το δικό τους γενετικό υλικό.

Στο μέλλον, ίσως καταστεί εφικτή η δημιουργία ανθρωπίνων ωοκυττάρων στο εργαστήριο από αρσενικά πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Πάντως, ο Μπέρινγκερ διευκρίνισε ότι ανάλογα πειράματα με ανθρώπους θα αργήσουν πολύ ακόμα, καθώς  η «χειραγώγηση» ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων χρειάζεται ακόμα πολλές βελτιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.