Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ποδηλάτες θα τρέξουν για τη μνήμη των Ποντίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεκάδες Θεσσαλονικείς αναμένεται να συμμετάσχουν και φέτος στην ποδηλατοπορεία μνήμης για τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που θα ξεκινήσει το απόγευμα από το λιμάνι της πόλης. Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα της 19ης Μαΐου 1919, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καλεί τους Θεσσαλονικείς να ανέβουν στα ποδήλατά τους και να τρέξουν "για τη ζωή και τη μνήμη".

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας, Γρηγόρης Κεσαπίδης, η ποδηλατοπορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι και, αφού περάσει από την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, θα "γυρίσει" προς τη ΧΑΝΘ.

Μετά από μια σύντομη στάση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου οι ποδηλάτες θα καταθέσουν λουλούδια, η ποδηλατοπορεία θα φτάσει μέχρι την Αγίας Σοφίας, όπου στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική τελετή μνήμης, με ομιλητή τον στρατηγό εν αποστρατεία και συγγραφέα, Φραγκούλη Φράγκο.

"Στην περσινή ποδηλατοπορεία είχαν συμμετάσχει 50-60 ποδηλάτες και ευελπιστούμε ότι και φέτος θα είναι δεκάδες, παρά τη συγκυρία της ταυτόχρονης πραγματοποίησης της 6ης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας για την οδική ασφάλεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη", σημείωσε ο κ. Κεσαπίδης. Οι ποδηλάτες της ποδηλατοπορείας μνήμης θα φορούν μπλουζάκια και γιλέκα με συνθήματα για την 19η Μαΐου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, από δεκάδες μέλη της Ομοσπονδίας, με τη συμπαράσταση μελών των «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδας». Κρατώντας μαύρα μπαλόνια, οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Μουσείο της Ακρόπολης και τερμάτισαν στην πλατεία Συντάγματος, καθώς πρώτα κατέθεσαν στεφάνια σε τέσσερα μνημεία.

Σημειώνεται ότι στις 18:30 σήμερα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της 19ης Μαΐου στο μνημείο γενοκτονίας του Δήμου και, μετά την κεντρική εκδήλωση μνήμης στην Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το τουρκικό προξενείο και θυροκόλληση ψηφίσματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.