Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι «συνήθειες» των ψεύτικων προφίλ στο ίντερνετ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα χαρακτηριστικά των «ύποπτων» λογαριασμών.

Η... χήρα ουκρανή μηχανικός που μόλις γνωρίσατε στο ίντερνετ είναι μάλλον απάτη. Νέες έρευνες δείχνουν πως στις ιστοσελίδες γνωριμιών κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες, οι οποίοι συνήθως «υποδύονται» Ουκρανές, Νιγηριανές και ασιάτισσες προκειμένου να πείσουν τους επίδοξους... συντρόφους να τους στείλουν χρήματα.

«Οι απατεώνες έχουν συρρεύσει στην ιστοσελίδα μας» λέει ο Λιρόι Βελάσκεθ, εκπρόσωπος μιας ιστοσελίδας γνωριμιών. Η ιστοσελίδα αυτή έχει κλείσει πάνω από 60.000 λογαριασμούς χρηστών της στους περασμένους 10 μήνες – δηλαδή περίπου 220 την ημέρα – επειδή αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι τους «έτρεχαν» απατεώνες. Ορίστε τα χαρακτηριστικά του μέσου προφίλ-απάτη.

- Οι περισσότεροι απατεώνες είναι Καθολικοί, ή τουλάχιστον έτσι δηλώνουν στα προφίλ τους. 82% των προφίλ που έκλεισαν αφορούσαν Καθολικούς και η θρησκεία ήταν το πιο κοινό τους χαρακτηριστικό. Οι απατεώνες έστελναν μηνύματα πλήρη θρησκείας και πνευματικότητας – προφανώς για να φανούν πιο ηθικοί και αξιόπιστοι.

- Ή μήπως είναι ειλικρινείς; Η ανάλυση της ιστοσελίδας έδειξε πως πολλά από τα προφίλ-απάτες είχαν password σαν τα «godisgood» ή «lovinggod».

- 71% αυτών των χρηστών ήταν (υποτίθεται) γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σύνηθες στις ιστοσελίδες γνωριμιών η πλειονότητα των χρηστών να είναι άνδρες και επομένως οι απατεώνες προσπαθούν να ανταποκριθούν στη …ζήτηση.

- 63% των χρηστών-απατεώνων δήλωναν χήρες-χήροι. «Προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθειά σας με αυτόν τον τρόπο» λέει ο Βελάσκεθ.

- 37% των ψεύτικων προφίλ δηλώνουν κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου και το 54% δηλώνει κάτοχος διδακτορικού. Ο Βελάσκεθ λέει πως «στην ανάλυση που κάναμε, δε βρήκαμε πουθενά στην ιστοσελίδα μας κάποιον απατεώνα που να δηλώνει απλά απόφοιτος λυκείου».

- Μπορεί οι Ινδιάνοι της Αμερικής να μην ξεπερνούν το 2% του πληθυσμού, αλλά σίγουρα το 36% των ψεύτικων προφίλ δήλωσαν ιθαγενείς. Άλλες «δημοφιλείς» φυλές είναι η μικτή (19%) και η αδιευκρίνιστη (17%). «Προσπαθούν να παρουσιάζονται σαν μέλη διαφορετικής φυλής, κατά προτίμησης ασυνήθιστης, επειδή μοιάζει πιο εξωτικό» λέει ο Βελάσκεθ. Και απαράδεκτο, θα προσθέταμε.

- Όπως η ανεπιθύμητη αλληλογραφία στα εισερχόμενά σας, έτσι και τα προφίλ-απάτες προέρχονται συνήθως από τη Νιγηρία (28%), την Ουκρανία (23%) και τις Φιλιππίνες (21%).

- Στα της απασχόλησης, 26% των απατεώνων δηλώνουν μηχανολόγοι-μηχανικοί, το 25% δηλώνει… μέλος βασιλικής οικογένειας και το 23% ισχυρίζεται πως είναι αυτοαπασχολούμενο. «Είναι βολικό να δηλώνεις αυτοαπασχολούμενος» προσθέτει ο Βελάσκεθ. «Είναι πιο δύσκολο να επαληθεύσεις τα λεγόμενά τους, γιατί δεν θα τους βρεις σε κάποια εταιρική ιστοσελίδα. Επίσης, οι γαλαζοαίματοι έχουν υποτίθεται λεφτά που μπορούν να σας στείλουν, ενώ οι μηχανικοί ίσως φαίνονται έξυπνοι και άρα αξιόπιστοι».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.