Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Έλεγχος στο λογιστήριο του Γηροκομείου Αθηνών με πέντε μήνες καθυστέρηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χρειάστηκαν πέντε μήνες από την έκθεση που καταλόγιζε παράνομες αναλήψεις άνω των 10 εκατ. για να μπουν, την Πέμπτη, για έλεγχο στο λογιστήριο του Γηροκομείου Αθηνών τρεις εισαγγελείς και έξι οικονομικοί επιθεωρητές. Ο έλεγχος συνεχίστηκε και χθες, ωστόσο οι διαδικασίες για τον καταλογισμό και την αλλαγή εκτελεστών των διαθηκών από τον υπουργό Οικονομικών, όπως ορίζει η νομοθεσία, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα.

Η έκθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (από τις 29 Ιουλίου 2013), επικαλούμενη τα πορίσματα των Οικονομικών Επιθεωρητών, Γ. Σαρμαντά και Γ. Τζινερή, ζητά να γίνει "ο καταλογισμός του ποσού 5.754.259, 68 ευρώ πλέον των αναλογούντων τόκων, που αναλήφθηκε από το κληροδότημα Ευσταθίου Καλογερόπουλου" και "ο καταλογισμός του ποσού 2.559.969,24 ευρώ πλέον των αναλογούντων τόκων από το κληροδότημα Σπυρίδωνος Αδάμ".

Και στις δύο περιπτώσεις το πόρισμα αναφέρει ότι οι αναλήψεις "όπως προκύπτουν από σχετικά έγγραφα της Ελεήμονος Εταιρείας, πραγματοποιούνταν ύστερα από σχετικά έγγραφα που υπογράφονταν ως επί το πλείστον από τον πρόεδρο Αρχ. Προκόπιο Μπούμπα και μερικές φορές από τον Σύμβουλο Ταμία του Δ.Σ. Χρήστο Βασιλείου και Εμ. Γρινιεζάκη". Η έκθεση εισηγείται "την αντικατάσταση του Δ.Σ. της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (ΕΕΑ) -ως διαχειριστές τουλάχιστον των εν λόγω κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης για παράβαση των διατάξεων των διαθηκών και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου".
Κρίσιμες παραλείψεις

Όταν ανέλαβε το σωματείο ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας, υπήρχαν ταμιακά διαθέσιμα, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, συνολικά 22 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οφειλές πλέον είναι σχεδόν ισόποσες. Στις 27 Ιουνίου του 2013, σε αναφορά της προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τον υπουργό Οικονομικών, η σύμβουλος Ταμία της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Πολυξένη Πραστάκου κατήγγειλε ότι η οικονομική κατάσταση της Εταιρείας "ήταν άθλια".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Π. Πραστάκου, η ΕΕΑ χρωστά 5.593.000 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.544.000 ευρώ στην εφορία, 4.590.000 στους εργαζομένους οι οποίοι είναι απλήρωτοι για πάνω από 3 χρόνια (σημειωτέον ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια 80 απολύσεις) και 8.650.000 στους λογαριασμούς κληροδοτημάτων, που με τους τόκους από το 2008 ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.

Ενδεικτική, σύμφωνα με την καταγγελία, η υπόθεση με το κληροδότημα Βαρθολομαίου. Βάσει της διαθήκης, η ΕΕΑ είχε ως κληρονομικό δικαίωμα την ανέγερση κτηρίου για άπορους γέροντες. Αντ' αυτού, όπως καταγγέλλει η Π. Πραστάκου, το κληροδότημα βαφτίστηκε κληρονομιά κι ο πρόεδρος μαζί με τον σύμβουλο ταμία, Μανώλη Γρινιεζάκη, προχώρησαν σε ανάληψη 466.560 ευρώ, ρευστοποίηση 190 χρυσών λιρών Αγγλίας παλαιάς κοπής αξίας 45.163 ευρώ και ανάληψη 22.252 ως μετρητών. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σημειώνει, παρέλειψε δυο σημαντικά βήματα: "Τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων και την άδεια της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων".
Εικόνα εγκατάλειψης, ανάθεση χωρίς απόφαση

Το Γηροκομείο Αθηνών λειτουργεί από το 1864. Η προσφορά του, ακόμα και σ' εμπόλεμες περιόδους, ήταν πολύτιμη για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Λειτουργούν μόλις 3 από τα 9 κτήρια, φιλοξενούνται μόλις 170 τρόφιμοι, ενώ η χωρητικότητα είναι για περίπου 700, ενώ καταγγέλλονται σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, σε σημείο που στο παρελθόν χρειάστηκε η παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για ν' αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κλειστά παραμένουν τα κτήρια του Ευαγγελισμού και του Σινιόσογλου, παρότι έχει γίνει ανακαίνιση σε μεγάλο βαθμό και χρειάζονται κάποιες πρόσθετες βελτιώσεις μικρού κόστους (συναγερμοί για πυρκαγιά, χειρολαβές, ράμπες ΑμεΑ κ.ά.) για να λειτουργήσουν. Κλειστό είναι και το Σαμούρκειο, παρότι είχε εγκριθεί η χρήση των κεφαλαίων του κληροδοτήματος Βασαλόπουλου ώστε να εκσυγχρονιστεί και ν' ανοίξει.

Όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά της Π. Πραστάκου, ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας παρέκαμψε την απόφαση και έδωσε 425.000 ευρώ στην εταιρεία Pertinax, που είχε συσταθεί λίγες μέρες νωρίτερα, με έδρα την Λευκωσία της Κύπρου, για σκεπή, αλουμίνια και διακόσμηση με πέτρα. Δεν υπήρχε ούτε απόφαση του Δ.Σ., αλλά ούτε και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου. Τα έργα έγιναν, αλλά το κτήριο μένει αχρηστευμένο.

Αποδίδουν την κατάσταση στην κρίση

Ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας σε παλαιότερη τοποθέτησή του είχε αποδώσει την κατάσταση του Γηροκομείου στην έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και κοινωνικών πόρων και τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Στην κρίση και τα μειωμένα έσοδα απέδωσε την κατάσταση και η δικηγόρος του Γηροκομείου, Μαρία Στραϊτούρη, με δηλώσεις της στην "Α":

"Το Γηροκομείο είχε πάντα οφειλές. Πλέον είναι μεγαλύτερες, όμως οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν και δεν επηρεάζουν μόνο το Γηροκομείο, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Η πρόσθετη φορολόγηση σε όλα τα φιλανθρωπικά σωματεία κι η γενικότερη κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα να κινείται με δυσκολία η αγορά, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Μέχρι πριν πέντε χρόνια γίνονταν 4-5 πωλήσεις ακινήτων, πέρυσι είχαμε μόλις μία".

Ωστόσο, πολλά από τ' ακίνητα μένουν κενά. Τα 9 από τα 12 ακίνητα του κληροδοτήματος Διανιηλίδου που βρίσκονται επί των οδών Αιόλου και Βύσσης στην Αθήνα, όπως επίσης καταγγέλλεται από την Π. Πραστάκου, παραμένουν κενά, χωρίς να έχει διενεργηθεί κανένας διαγωνισμός για την εκμίσθωσή τους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Π. Πραστάκου, η ΕΕΑ αδυνατεί να εισπράξει οφειλές από μισθωτές, όμως το χειρότερο είναι πως φορολογούνται ως εκμισθωμένα κενά ακίνητα: "Το λογιστήριο δεν είχε ενημερωθεί, από την αρμόδια υπηρεσία ακινήτων, για κενά από ετών ακίνητα, με αποτέλεσμα να πληρώνονται φόροι για εισοδήματα που βεβαιώθηκαν". Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ακινήτων μέχρι τις 30.4 του 2013 ήταν η Αικατερίνη Μπούμπα, πρώτη ανιψιά από αδελφό του προέδρου.

Η δικηγόρος του Γηροκομείου Μ. Στραϊτούρη ισχυρίζεται από τη μεριά της ότι από τη στιγμή "που δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος που να φανερώνει ότι φαγώθηκαν χρήματα, κανείς δεν μπορεί να μιλά για κακοδιαχείριση". Μόνο που η εισηγητική έκθεση της αποκεντρωμένης διοίκησης, υπογραμμίζει ξεκάθαρα την παράνομη ανάληψη από κληροδοτήματα, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί και δεν είναι γνωστό πού έχουν δαπανηθεί.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η ασυλία του Δ.Σ. βρίσκει απάντηση στους συσχετισμούς που έχει επιβάλλει η ηγεσία Μπούμπα μέσα στο σωματείο, με τη διαγραφή 1.700 μελών και την παραμονή εκείνων που εξακολουθούν να στηρίζουν την παρούσα ηγεσία. Παράλληλα, επισημαίνεται πως ο έφορος της ΚΑ ΔΟΥ Αθηνών, και τακτικό μέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κληροδοτημάτων μέχρι πριν λίγους μήνες, Γιώργος Κριτσέλης, δεν είχε φροντίσει για την είσπραξη των χρεών του Γηροκομείου προς την Εφορία, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό τέλος ακινήτων, που αφορά 750-800 ακίνητα (όση είναι η περιουσία του Γηροκομείου), παρότι χρονολογούνται από το 2007. Επίσης δεν έχουν κινηθεί οι σχετικές ποινικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο Γ. Κριτσέλης πήρε προαγωγή και κατέχει από το καλοκαίρι το πόστο του αναπληρωτή διευθυντή φορολογίας και δημοσίων εσόδων.
Καμία απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Στις 29 Οκτωβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαρίας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το αν θα προχωρήσει στις νόμιμες απαιτούμενες διαδικασίες για τις παράνομες αναλήψεις από τα κληροδοτήματα που αφορούν το Γηροκομείο. Ρώτησε επίσης αν θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα χρέη προς εφορία και ΙΚΑ. Απάντηση δεν έλαβε. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, τόσο ο κουμπαράς του Γηροκομείου αδειάζει και τόσο πιο κοντά έρχεται το μοιραίο, 150 χρόνια μετά τη γέννησή του: να κλείσει μια πολύτιμη μονάδα περίθαλψης.



Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.