Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Γιώργος Χριστόπουλος, εγκαινίασε τις νέες αίθουσες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νταού Πεντέλης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χάρις την προσφορά του εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου, που πλέον έχει καθιερωθεί ως ευεργέτης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο, τις άοκνες ενέργειες της αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κας Χρήστου και τις χρόνιες προσπάθειες του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Μπαρούτα,




40 παιδιά, ηλικίας 14 έως 25 χρονών με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού και νοητική στέρηση βρήκαν μαθητική στέγη στο εργαστήρι τους, στο κτίριο που ανακατασκευάστηκε με χορηγία του πιο πάνω αναφερόμενου εφοπλιστή.

Όμως, αυτό το κτίριο έχει τη δική του ιστορία, που με αδρές γραμμές μας την εξιστορεί ο δάσκαλος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Μπαρούτας, το όνομα του οποίου μαζί με της αντιδημάρχου κ. Χρήστου, ακούστηκε πολλές φορές στην τελετή των εγκαινίων για την ουσιαστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου.

«Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 2002 ήμουν διευθυντής στο ειδικό σχολείο, μας λέει ο κ. Μπαρούτας. Λόγω της αποσυλοποίησης το σχολείο ήτανε να κλείσει. Ο στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε τα παλιά κτίρια και να τα επισκευάσουμε, αλλά να κάνουμε ένα σύγχρονο κτίριο. Έγινα οι κατάλληλες κινήσεις, τις οποίες ενέκρινε η Επιτροπή καταλληλότητας και χαρακτήρισε ένα χώρο 5 στρεμμάτων από τα 400 που υπάρχουν, αλλά δυστυχώς εξαιτίας αρτηριοσκληρωτικών υπηρεσιακών παραγόντων και παρόλο που υπήρχαν τα χρήματα και η πολιτική βούληση δεν έγινε το σχέδιο αποδεκτό. Το τότε διοικητικό συμβούλιο του Νταού αρνήθηκε να μας παραχωρήσει το χώρο με το σκεφτικό ότι ο χώρος ανήκει στο υπουργείο υγείας και το σχολείο στο υπουργείο παιδείας. Από τότε το κτίριο έμεινε εγκαταλελειμμένο με αποτέλεσμα να μισο-ερειπωθεί. Δώσαμε εκ νέου αγώνα να πάρουμε το κτίριο. Δύο χρόνια έκανε ο αντιπρόεδρος της ΥΠΕ κ. Ζώτος να καταφέρει να το ξεμπλοκάρει, για κάτι που ήτανε αυτονόητο και απλό».

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νταού Πεντέλης βρίσκεται στην πόλη της Ραφήνας και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, μαζί με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

Οι μαθητές έρχονται από όλη την Αττική και σκοπός του σχολείου είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των παιδιών αυτών, να τους δώσει ερεθίσματα μέσα από βιωματική μάθηση και να τα κοινωνικοποιήσει μέσα από διάφορες δραστηριότητες και προγράμματα.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κ. Γιώργος Χριστόπουλος, εγκαινίασε τις νέες αίθουσες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νταού Πεντέλης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου κ.κ. Χρήστου, Παπαδοπούλου, Κάρλος, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής «Φίλιππος Καβουνίδης», κ. Ξηρόκωστας, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Βασίλης Πιστικίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μπαρούτας, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Λολίτσας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καπέλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, κ. Ορκόπουλος, η Διευθύντρια Αστυνομίας Ε΄ Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, κα Γκούβα, ο Διοικητής του τμήματος Ασφαλείας, κ. Χρυσανθόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΑΑΠ Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Κανάβας, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο χορηγός του έργου, κ. Μαρτίνος, ο οποίο τιμήθηκε από τον Διευθυντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ναού Πεντέλης, κ. Κουφογιαννάκη, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία τόνισε: «Η παράδοση αυτού του σχολείου, αποτελεί μια δικαίωση της προσπάθειας που κάναμε ως Δημοτική Αρχή μαζί με την Αντιδήμαρχο Παιδείας, κα Χρήστου, τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς τους σχολείου. Κι αποτελεί δικαίωση γιατί πρώτα από όλα εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παράδοση των νέων αιθουσών και στη συνέχεια τη μεγάλη δωρεά του ευεργέτη της πόλης μας κου Μαρτίνου. Γι αυτό και θέλω στο σημείο αυτό να τον ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί ανέλαβε εξολοκλήρου το σχεδιασμό, την ανακατασκευή και το κόστος για την ολοκλήρωση του έργου.

Η ολοκλήρωση του σχολείου αυτού είναι μια από τις πολλές παρεμβάσεις που ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει σε όλα τα σχολεία της πόλης. Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι στην πόλη μας θα λειτουργούν δημόσια σχολεία απαλλαγμένα από όλα όσα βαραίνουν το έργο των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σχολεία που θα εξασφαλίζουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, θα παρέχουν γνώσεις και εφόδια ώστε κάθε παιδί να μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που γιορτάζεται σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος επεσήμανε: «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του καθένα από εμάς, την ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισοτιμία και ισονομία. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, αλλά είναι όλα ίσα. Και ίσες ευκαιρίες πρέπει να έχουν και στην εκπαίδευση. Ελπίζουμε ότι με το νέο σχολείο, δώσαμε και εμείς με τη σειρά μας μία ευκαιρία για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης στα παιδιά μας».

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο κ. Πιστικίδης, ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος από την αντιπολίτευση που παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων, είπε: «Με την παρουσία μας εδώ στο χώρο του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου θέλουμε να υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον μας και την ευαισθησία μας για τα μέλη της κοινωνίας με αναπηρίες που όμως δεν στερούνται από ικανότητα, ταλέντο και χαρίσματα. Οι χώροι των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που εγκαινιάζονται σήμερα -με την ουσιαστική συμβολή του κ. Θανάση Μαρτίνου, που εμείς ως αντιπολίτευση αναγνωρίζουμε την καθοριστική προσφορά του- θα ενισχύσουν τους σκοπούς αυτού του σχολείου για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μαθητών του. Από αυτούς τους άρτιους εργαστηριακούς χώρους με τις δραστηριότητες και γενικά τα προγράμματα που εφαρμόζονται θα βοηθηθούν αποτελεσματικά στην κοινωνική τους ένταξη. Σήμερα 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η Πολιτεία είτε ως Δήμος είτε ως Περιφέρεια είτε ως Υπουργείο, ας προσπαθήσει να πράξει το αυτονόητο, υλοποιώντας προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Στόχος μας ας είναι: η κοινωνία της Αλληλεγγύης, η Κοινωνία της Ανθρωπιάς. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμού και μέτρο δημοκρατίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.