Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κόβουν αιωνόβια δέντρα για να ζεσταθούν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το θέμα του αφανισμού των μνημειακών ελαιόδεντρων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αμαρίου. Με εντονότερους ρυθμούς συνεχίζεται η κοπή δέντρων χιλιετιών από ελαιώνες της επαρχίας ενώ οι θερμοκρασίες πέφτουν αισθητά καθώς βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Οι κερδοσκόποι, ωστόσο, εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα και οργανωμένα καθώς μεγάλα φορτηγά με τόνους ξυλείας μεταφέρουν τα φορτία για πώληση σε αγορές της Κρήτης και των Αθηνών.

Το έγκλημα που συντελείται φέτος από τους πρώτους μήνες του περασμένου φθινοπώρου, δείχνει να περνά απαρατήρητο από τους τοπικούς φορείς και περισσότερο από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που αδιαφορεί για τις συναισθηματικές και πολιτισμικές αξίες που οδηγούνται μαζί με τα δέντρα στην πυρά!

Το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο, επισημαίνοντας την έκταση του προβλήματος με τον αφανισμό χιλιάδων δέντρων ηλικίας χιλιετιών που έθρεψαν γενιές και γενιές, έζησαν και σπούδασαν οικογένειες και αποτελούσαν με τους αδελφούς κλώνους εξαιρετικά γλυπτά που οδηγήθηκαν από τους κερδοσκόπους στη φωτιά.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο με τα τριαξονικά φορτηγά με ξυλεία από τα δέντρα-μνημεία, διαπιστώνει την δράση οργανωμένων ομάδων με άρτιο εξοπλισμό εκρίζωσης, κοπής και μεταφοράς των ποσοτήτων και σαν αποτέλεσμα θα έχει σε πολύ λίγο χρόνο το ανάγλυφο της περιοχής του Αμαρίου να έχει παντελώς αλλοιωθεί και τα πανάρχαια ελαιόδεντρα που για χιλιάδες χρόνια κοσμούσαν τον τόπο θα πάψουν να υφίστανται.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.