Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αποτελεσματική η διέγερση σε βάθος χρόνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ατομα με κατάθλιψη τα οποία ανθίστανται στις συμβατικές θεραπείες μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου. Μελέτη σε ασθενείς στον εγκέφαλο των οποίων είχαν τοποθετηθεί ηλεκτρόδια για αντιμετώπιση της κατάθλιψης έδειξε ότι έως και έξι χρόνια μετά την εμφύτευση η θετική επίδραση της θεραπείας συνέχιζε να είναι σημαντική.

Αυτό αναφέρουν με δημοσίευσή τους στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού περιοδικού «Αmerican Journal of Ρsychiatry» ερευνητές από το University Ηealth Νetwork, ένα δίκτυο τριών νοσοκομείων στο Τορόντο του Καναδά. Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών, μέσα σε έναν χρόνο από την εμφύτευση των ηλεκτροδίων τα συμπτώματα κατάθλιψης εξαφανίστηκαν σε 12 από τις 20 περιπτώσεις ασθενών- τα οφέλη παρέμειναν έως και για έξι χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δύο από τους ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια πέθανανυπήρχαν ισχυρές υποψίες για αυτοκτονία. Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Σίντνι Κένεντι που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, ότι τα άτομα που έδειξαν πρώιμη καλή απόκριση στην εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, συνέχισαν να αποκρίνονται θετικά στη θεραπεία χρόνια αργότερα. «Οι δύο ύποπτες για αυτοκτονία περιπτώσεις μαρτυρούν ότι δεν καταφέραμε μέσω της θεραπείας να σταματήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας» προσέθεσε ο ερευνητής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνική της διέγερσης του εγκεφάλου δείχνει σε γενικό πλαίσιο ότι είναι ικανή να τροποποιήσει την εξέλιξη της κατάθλιψης, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί με άλλου είδους θεραπεία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μελέτες που αφορούν φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη δείχνουν συχνά υποτροπή των ασθενών, ακόμη και αν στην αρχή εμφάνιζαν θετική απόκριση στα φάρμακα. Είναι σημαντικό, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι τα άτομα που αποκρίθηκαν εξαρχής θετικά στην εν τω βάθει διέγερση δεν εμφάνισαν υποτροπή της νόσου τους.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.