Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την βλεφαροπλαστική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Φαίνονται τα μάτια σας «βαριά» και κουρασμένα;

Τα μάτια μας είναι το πιο εκφραστικό σημείο του προσώπου μας. Η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο κάνει τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και βαριά, ενώ οι σακούλες κάτω από τα μάτια δείχνουν ένα πρόσωπο πιο γερασμένο. Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει αυτές τις ατέλειες, βελτιώνοντας την εμφάνιση και χαρίζοντας μια νεανική και ξεκούραστη όψη σε όλο το πρόσωπο.

Υποψήφιοι ασθενείς για βλεφαροπλαστική
Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται για την αφαίρεση της χαλάρωσης του δέρματος και την μείωση του λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα μάτια. Οι πλαϊνές ρυτίδες του ματιού δεν μπορούν να βελτιωθούν με την βλεφαροπλαστική και η γιατρός σας μπορεί να προτείνει συμπληρωματική θεραπεία με BOTOX, χημικό peeling ή Laser αν το χρειάζεστε.

Η επέμβαση απευθύνεται σε άνδρες ή γυναίκες που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι 35 ετών και άνω. Πολλές φορές όμως, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει και σε νεαρότερα άτομα όταν η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο δημιουργεί πρόβλημα στην όραση καθώς το δέρμα βαραίνει ως τις βλεφαρίδες και εμποδίζει το άνοιγμα του ματιού ή όταν το σακούλιασμα στο κάτω βλέφαρο επιβαρύνεται από πρωινά οιδήματα και περιορίζει την οφθαλμική σχισμή και την όραση. Κάποια παθολογικά προβλήματα υγείας μπορεί να δυσχεράνουν την έκβαση της επέμβασης. Ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves, η ξηροφθαλμία, η υπέρταση, προβλήματα του κυκλοφορικού και καρδιαγγειακού συστήματος ή ο διαβήτης αποτελούν σχετικές αντενδείξεις για την επέμβαση. Αν έχετε ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα πρέπει να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο στον οφθαλμίατρο σας πριν την επέμβαση.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει και στα τέσσερα βλέφαρα (άνω και κάτω βλέφαρα στα δύο μάτια) αλλά μπορεί να γίνει και μεμονωμένα στα βλέφαρα που έχετε το πρόβλημα (μόνο στα κάτω ή μόνο στα άνω βλέφαρα). Συχνά η βλεφαροπλαστική συνδυάζεται με facelift ή ανόρθωση των φρυδιών. Η γιατρός θα εκτιμήσει τις ανάγκες του προσώπου σας και θα σας καθοδηγήσει στο ιδανικότερο για σας αποτέλεσμα.

Αναισθησία
Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει συνδυασμός επεμβάσεων, η γιατρός μπορεί να σας προτείνει γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο
Η βλεφαροπλαστική διαρκεί 1 έως 3 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα του-της ασθενούς.
Οι τομές γίνονται στην φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου και κάτω από τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο, με μια μικρή προέκταση προς τις έξω γωνίες των ματιών. Από αυτές τις τομές, η χειρουργός σας θα αφαιρέσει την περίσσεια του λίπους και θα διορθώσει την χαλάρωση των μυών και του δέρματος. Το δέρμα κλείνει με λεπτά ράμματα.

Σε ασθενείς που δεν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος αλλά μόνο πρήξιμο στο κάτω βλέφαρο από την περίσσεια του λίπους, η επέμβαση γίνεται με μία τομή στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω βλεφάρου (στον βλεφαρικό επιπεφυκότα) και αφαιρείται το πλεονάζον λίπος. Η επέμβαση αυτή δεν αφήνει καθόλου σημάδια και η τομή επουλώνεται σε 2 ημέρες.

Μετεγχειρητικά
Τα βλέφαρα είναι έντονα πρησμένα την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Δεν υπάρχει πόνος αλλά μια μικρή ενόχληση η οποία υποχωρεί με κοινά παυσίπονα την πρώτη και δεύτερη ημέρα μετά την επέμβαση. Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η ημέρα μετά το χειρουργείο. Επτά ημέρες μετά το χειρουργείο, οι τομές είναι ελαφρά κόκκινες αλλά η ασθενής μπορεί να βάφεται κανονικά. Το πρήξιμο των βλεφάρων και οι εκχυμώσεις (μελανιές) είναι έντονες την πρώτη και δεύτερη ημέρα του χειρουργείου αλλά σταδιακά υποχωρούν σε μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Στο χρονικό διάστημα της αποθεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου και καλό είναι να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για 15 ημέρες.

Κίνδυνοι και επιπλοκές
Πιθανό προβλήματα είναι η διπλωπία (να βλέπουμε τα αντικείμενα διπλά) ή η θόλωση της όρασης, που βελτιώνονται σε μερικές ημέρες. Μερικές φορές παρουσιάζεται ελαφρά ασυμμετρία στην επούλωση των τομών αλλά και στο οίδημα των δύο ματιών που σταδιακά βελτιώνεται. Μικρές σμηγματογόνες κύστεις μπορεί να δημιουργηθούν επάνω στις τομές και η γιατρός σας θα τις αφαιρέσει με μια λεπτή βελόνα. Σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί εκτρόπιο (οι βλεφαρίδες να γυρίζουν προς τα έξω) και να χρειαστεί διορθωτική επέμβαση.

Η νέα εμφάνιση
Η σταδιακή βελτίωση της εμφάνισης μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως οι τομές. Το πρόσωπό σας όμως θα δείξει άμεσα νεανικότερο, ξεκούραστο και φρέσκο και το αποτέλεσμα αυτό θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.