Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πεθαίνουν μόλις γίνονται μητέρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Γυναίκες στη Λ. Αμερική πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Πολύ υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας παρουσιάζει η Λατινική Αμερική, όπου όμως τα τρία τέταρτα των θανάτων που σημειώνονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, στον τοκετό ή τις πρώτες ημέρες μετά από αυτόν, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, Μαρσέλα Σουάσο.

«Το 73% των θανάτων στην περιοχή οφείλονται σε αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε η Σουάσο, η διευθύντρια του Ταμείου για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όπως είπε, οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκολία πρόσβασης σε συστήματα υγείας, η ανεπαρκής σεξουαλική εκπαίδευση, η έλλειψη μεθόδων οικογενειακού προγραμματισμού και αντισυλληπτικών. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αιμορραγίες και σε επιπλοκές μετά τον τοκετό, που σημειώνονται κυρίως μεταξύ γυναικών προερχόμενων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με την Σουάσο, το ένα στα τέσσερα παιδιά έρχεται στον κόσμο από μητέρες που ακόμη διανύουν την εφηβική ηλικία τους. «Αν η έγκυος είναι κάτω των 15 ετών, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να πεθάνει πριν, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μέσα στις επόμενες 40 ημέρες», τόνισε.

Η Σουάσο υπογράμμισε επίσης ότι σε ολόκληρη την περιοχή οι γυναίκες, ιδίως οι πιο φτωχές από αυτές, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν και να χρησιμοποιήσουν αντισυλληπτικά. Στη Λατινική Αμερική καταγράφονται οι περισσότερες αμβλώσεις στον κόσμο εκτός νοσοκομείου: 31 ανά 1.000 εγκύους, ενώ στην Αφρική είναι 28 και στην Ασία 11. Η άμβλωση απαγορεύεται σχεδόν σε όλες τις χώρες, εκτός από την Κούβα και την Πόλη του Μεξικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.