Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Οι 11 συνήθειες των ευτυχισμένων ζευγαριών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια διαφορετικά από τα δυστυχισμένα ζευγάρια; Πώς γίνεται άνθρωποι που είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια να μη βαριούνται ο ένας τον άλλον και να έχουν μια βαθιά σχέση που τους δίνει χαρά και δύναμη; Φυσικά κανείς δεν ξεκινάει μία σχέση ή έναν γάμο με την πρόθεση να γίνει δυστυχισμένος. Στην πορεία των πραγμάτων, όμως, τελειώνει ο μήνας του μέλιτος, κάτι στραβώνει, και πριν κανείς το καλοκαταλάβει βρίσκεται σε μία άσχημη σχέση. Διερευνήσαμε λοιπόν τις συνήθειες των ευτυχισμένων ζευγαριών και σας τις παρουσιάζουμε.

1. Επικοινωνία: Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συζητάνε
Τι σημαίνει καλή επικοινωνία στον γάμο; Κάτι πολύ απλό, όπως το να καθίσετε σήμερα το βράδυ με τον/τη σύζυγο και να ρωτήσετε πώς ήταν η μέρα του/της. Δεν έχει σημασία το περιεχόμενο της συζήτησης, όσο το γεγονός ότι το ζευγάρι είναι εκεί μαζί, σε μία διαδικασία που δείχνει νοιάξιμο και κρατά τις γραμμές τις επικοινωνίας ανοιχτές.

2. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια πραγματικά ακούνε ο ένας τον άλλον
Το δεύτερο μέρος της καλής επικοινωνίας είναι η καλή ακρόαση: ακούω τον/τη σύζυγο σημαίνει ότι αφοσιώνομαι σε αυτό που λέει, προσέχω τα λόγια του/της, τον τόνο της φωνής, το συναίσθημα και δείχνω ότι κατάλαβα. Προσέχοντας τι λέει ο άλλος μαθαίνει κανείς και ποια είναι τα ‘κουμπιά’ του, τα ευαίσθητα σημεία του που μπορεί εύκολα να κάνουν ένα μικρό θέμα να γίνει μέγα ζήτημα. Οπότε μπορεί κανείς να προλάβει τέτοιες καταστάσεις αποφεύγοντας να πατήσει αυτά τα κουμπιά και έτσι το ζευγάρι θα είναι πιο χαρούμενο.

3. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πότε να απομακρυνθούν από μια διαμάχη
Είναι γνωστή η φράση «ποτέ μην πάτε τσακωμένοι στο κρεβάτι» (και καλό είναι να τη θυμόμαστε και να την εφαρμόζουμε!), αλλά επίσης σημαντικό είναι να ξέρουμε και πότε πρέπει απλώς να σηκωθούμε και να φύγουμε όταν μια συζήτηση παρεκτρέπεται και γίνεται καυγάς (ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για κάποιο ασήμαντο ζήτημα). Όταν θυμώνει κανείς, χάνει την ικανότητά του να σκέφτεται λογικά και ψύχραιμα, με αποτέλεσμα να φουντώνει ο καυγάς. Όταν όμως ξέρει κανείς πότε να φύγει, να πάρει μερικές βαθιές αναπνοές, να ηρεμήσει και να επιστρέψει με ηρεμία στη συζήτηση, τότε έτσι διαφυλάσσει τη σχέση του από περιττές εντάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος δεν είναι να περάσει το δικό μας, αλλά να βρούμε μια λύση με την οποία μπορούμε να ζήσουμε και οι δύο.

4. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι εραστές και φίλοι

Είναι σημαντικό να γνωρίζει καλά ο ένας τον άλλον στο ζευγάρι και να καλλιεργήσουν τόσο την ερωτική όσο και τη φιλική σχέση ανάμεσά τους. Οι έρευνες αλλά και η ίδια η ζωή μας λέει ότι ζευγάρια που είναι αποκλειστικά εραστές, χωρίς τίποτε άλλο να τους ενώνει, κάποια στιγμή χωρίζουν, ενώ ζευγάρια που είναι μόνο φίλοι και λείπει το ερωτικό στοιχείο πάλι δεν είναι ευτυχισμένα. Ποιος/α είναι ο/η σύντροφός σας; Τι του αρέσει; Με τι γελάει; Τι είναι σημαντικό στη ζωή του; Μοιραστείτε χαρές, λύπες, ενδιαφέροντα.

5. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια βλέπουν τα πράγματα και από την οπτική γωνία του άλλου
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν και μία άλλη καλή συνήθεια: να μπορούν να μπαίνουν στη θέση του συντρόφου τους και να βλέπουν τα πράγματα από τη δική του/της οπτική γωνία, ώστε να καταλάβουν γιατί ο άλλος νιώθει όπως νιώθει ή γιατί τον απασχολεί ένα συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα και αν δε συμφωνείτε με τοπώς νιώθει ο άλλος ή πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα, η προσπάθεια να τονκαταλάβετε είναι σημαντική και βελτιώνει τη σχέση.

6. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν θετική στάση ζωής
Η θετική στάση ζωής είναι πολύ σημαντική τόσο για την ατομική ευεξία όσο και για μια επιτυχημένη σχέση. Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι επικεντρώνεται στα θετικά του άλλου, στα προτερήματα, στα θετικά συναισθήματα και τις καλές κοινές τους εμπειρίες. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας όλα τα ωραία πράγματα που υπήρχαν και υπάρχουν στη σχέση σας, δημιουργείτε ένα θετικό κλίμα και εκτιμάτε τη σχέση σας.

7. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια καλλιεργούν κοινά ενδιαφέροντα.
Αφού περάσει ο πρώτος καιρός του μεγάλου έρωτα, πολύ συχνά τα ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι έχουν λίγα κοινά ενδιαφέροντα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αποκτήσετε κοινά ενδιαφέροντα; Βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί και που σας ευχαριστούν. Παράλληλα, καλλιεργήστε τα δικά σας ατομικά ενδιαφέροντα, διότι δε θέλετε να χάσετε την προσωπική σας ταυτότητα ούτε και να εμφανίζεστε ως προσκολλημένος/η στο ταίρι σας.

8. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια εμπιστεύονται και συγχωρούν
Φυσικά και πάντα υπάρχει διάσταση απόψεων ή δυσκολίες σε μία σχέση, αλλά τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να μην αλληλοδηλητηριάζονται. Τα μέλη των ευτυχισμένων ζευγαριών ξέρουν να συγχωρούν και δεν καταγράφουν τα ‘παραπτώματα’ του άλλου σε τεφτέρι για να του τα δείχνουν κάθε τόσο.

8. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν έναν κώδικα επικοινωνίας από καρδιάς
Τι σημαίνει επικοινωνία από καρδιάς; Σημαίνει ότι πέρα από τα πρακτικά και τα καθημερινά, τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν στη ρουτίνα τους να καλημερίζουν ο ένας τον άλλον, να λένε ‘σε αγαπώ’ και ‘καληνύχτα’, λέξεις απλές, αλλά συχνά ξεχασμένες…

9. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αγγίζονται
Πόσο συχνά περπατάτε χέρι-χέρι, αγκαλιασμένοι, ή βλέπετε τηλεόραση ακουμπώντας ο ένας τον άλλον; Το δέρμα μας έχει τη δική του μνήμη ‘καλού αγγίγματος’ (= αγάπη), ‘κακού αγγίγματος’ (=κακοποίηση) και καθόλου αγγίγματος (=παραμέληση). Με την αφή και την αγκαλιά δίνουμε σήμα αγάπης, μειώνεται το στρες και ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα!

10. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια επικοινωνούν μέσα στη μέρα τους
Όσο δύσκολη και αν είναι η μέρα του καθενός, τα ευτυχισμένα ζευγάρια βρίσκουν λίγα λεπτά να στείλουν ένα μήνυμα, να κάνουν ένα γρήγορο τηλεφώνημα, για να ρωτήσουν πώς είναι ο άλλος (και όχι για να του γκρινιάξουν, να του κλαφτούν, να τσακωθούν, κλπ). Αυτός είναι πολύ καλός τρόπος για να συγχρονιστείτε και να ξέρετε τι να περιμένετε από τον άλλο όταν βρεθείτε μετά τη δουλειά. Για παράδειγμα, αν ο άλλος είχε μια απαίσια μέρα, θα ήταν παράλογο να περιμένετε να ενθουσιαστεί με κάτι καλό που συνέβη σε εσάς ή να έχει την υπομονή να ακούσει τα δικά σας μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

11. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια νιώθουν περήφανοι να τους βλέπουν μαζί
Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους επιθυμούν να εμφανίζονται με το ταίρι τους και να βλέπουν οι γύρω τους το πόσο ταιριαστοί είναι και τι καλή σχέση που έχουν. Αυτό δε σημαίνει ότι κάνουν επίδειξη, αλλά δηλώνουν ότι ανήκουν ο ένας στον άλλο και έχουν μια καλή, δυνατή σχέση.

Μην ξεχνάτε!!!! Αν υπάρχει ένα κλειδί στην ευτυχία στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε πρόκειται για αγάπη, είτε για φιλία, είτε για εργασία, αυτό θα ήταν να ξεκινάμε κάθε συζήτηση με την εξής εντολή προς τον εαυτό μας: «απλώς άκουσε προσεχτικά!».


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.