Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

«Πόλεμος» Ιταλίας-ΠΟΥ… για το προσούτο και τα αλλαντικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Περιορισμένες οι ενδείξεις ότι τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο» δηλώνει η υπ. Υγείας.
Στην αντεπίθεση περνάει η Ιταλία μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έθεσε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών, στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο.

Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση, καλώντας τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στην... «προσουτοφοβία».

«Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος -συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου 25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.

Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισ. ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.

Υπ. Υγείας: Περιορισμένες οι ενδείξεις του ΠΟΥ

Η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ, αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι «περιορισμένες οι ενδείξεις» ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

«Ανέκαθαν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να τρώμε λίγο απ' όλα», είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο.

Η έκθεση του ΠΟΥ βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ιταλικών εφημερίδων και θορύβησε τους παραγωγούς του ιταλικού προσούτο που θεωρείται λιχουδιά, είτε όταν σερβίρεται μόνο του είτε ως ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο. «Μπορεί να υποστούμε οικονομικό πλήγμα» είπε ο Νίκολα Λεβόνι, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου παράγει ζαμπόν, σαλάμια και μορταδέλες στη βόρεια Ιταλία εδώ και 4 γενιές. «Προς το παρόν, υπάρχει ο κίνδυνος αυτός που περνά μπροστά από ένα μανάβικο και ένα κρεοπωλείο να μπαίνει μόνο στο πρώτο, όμως θα πρέπει να ψωνίζει και από τα δύο επειδή τα κρέατά μας είναι καλά», πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica.

Σε πανικό οι καταναλωτές

Υπάρχουν πάντως ορισμένες αναφορές ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη καταληφθεί από πανικό. Ο επικεφαλής της FIESA Confesercenti, μιας ένωσης διατροφολόγων, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις κόκκινου κρέατος έχουν ήδη παρουσιάσει κάμψη σε ορισμένα παραδοσιακά κρεοπωλεία. «Βασιλεύει η σύγχυση. Οι άνθρωποι έχουν σαστίσει και πηγαίνουν στους πωλητές ζητώντας εξηγήσεις», είπε ο Τζαν Πάολο Αντζελότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων να εξετάσει το ζήτημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.