Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Γιατί οι γυναίκες επενδύουν καλύτερα από τους άνδρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν οι γυναίκες αποφασίσουν να επενδύσουν, νικούν τους άνδρες κατά κράτος. Την άποψη αυτή δεν υποστηρίζει κάποια φεμινίστρια, αλλά καθηγητές πανεπιστημίων.

Επταετής πανεπιστημιακή έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες επενδύουν καλύτερα σε σχέση με τους άνδρες κατά 2,3% σε ατομική βάση και κατά 4,6% σε ομαδική βάση όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η Washington Post.

Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες βάζουν τα γυαλιά στους άνδρες... και σε αυτόν τον τομέα είναι οι εξής:

Οι άνδρες κάνουν 45% περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με τις γυναίκες, όπως αναφέρει ο καθηγητής Terry Odean από το Πανεπιστήμιο της California. Ο υπερβολικός αριθμός συναλλαγών δικαιολογεί κατά ένα μέρος γιατί οι άνδρες βγάζουν λιγότερα χρήματα, όπως αναφέρει.

Παράλληλα, οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις διότι συχνά αντί να επιλέξουν συγκεκριμένες μετοχές, προτιμούν επενδυτικά "καλάθια", όπως index funds. Δεν αντιδρούν αυθόρμητα, αγοράζοντας τη μετοχή μιας εταιρείας, μόνο και μόνο επειδή "πουλάει" τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να έχουν επαρκή ενημέρωση για τα προϊόντα της. Μπορεί να χάσουν έτσι μία "καυτή" πληροφορία κάποια στιγμή, αλλά τις περισσότερες φορές αποφεύγουν ολέθρια λάθη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες φροντίζουν να ρευστοποιούν τα κέρδη τους όταν οι μετοχές τους υπεραποδίδουν, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι επιλέγουν να περιμένουν, καθώς έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι "πουλώντας ένα νικητή τον εγκαταλείπουν".

Στην περίπτωση τώρα πτώσης κερδών, η σωστή κίνηση είναι η αναθεώρηση των επενδύσεων και η λήψη δύσκολων αποφάσεων για πώληση. Οι γυναίκες είναι αυτές που θα ενεργήσουν συνήθως με ανάλογο τρόπο.

Τέλος, οι άνδρες είναι τις περισσότερες φορές "μοναχικοί παίκτες". Αποφεύγουν να πάρουν δεύτερη γνώμη, φοβούμενοι ότι θα διαψευστούν. Αντιθέτως, οι γυναίκες "παίζουν" πιο ομαδικά στις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερες επιδόσεις από το ανδρικό φύλο.

Πριν από 12 χρόνια

Κάτι αντίστοιχο είχε διαπιστωθεί και σε μία πιο ερασιτεχνική έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η οικονομική δικτυακή πύλη Digital Look το 2001. Προέκυψε λοιπόν ότι οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες όταν πρέπει να βγάλουν χρήματα από τα χρηματιστήρια.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες επενδύουν σε περισσότερες μετοχές και εστιάζουν λιγότερο σε επικίνδυνες τοποθετήσεις.

Τους δώδεκα μήνες του 2001 στην Βρετανία το «ωραίο φύλο» είχε κατά μέσο όρο οριακά κέρδη στα χαρτοφυλάκιά τους κατά 2%, ενώ οι άνδρες είχαν απώλειες 26%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 3.297 συμμετέχοντες στην έρευνα, μόνο οι 353 ήταν γυναίκες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.