Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΟΗΕ: Οικονομικές απώλειες από εφηβικές εγκυμοσύνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα 20.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών που γεννούν παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι μόνον αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους υγείας απ' ό,τι οι μεγαλύτερες μητέρες, αλλά τα ίδια και οι χώρες στις οποίες ζουν βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με οικονομικές απώλειες, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Κάθε χρόνο, 7,3 εκατ. παιδιά γίνονται μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σε αρκετές πόλεις, περιλαμβανομένης της Γενεύης.

Περίπου 70.000 μητέρες ηλικίας 15 ως 19 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές μετά τον τοκετό. Η απόκτηση παιδιών σε μικρή ηλικία σημαίνει εξάλλου ότι τα κορίτσια δεν εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό.

Αν τα κορίτσια περίμεναν ως την ηλικία των 20 ετών πριν κάνουν μωρά, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 7,7 δισ. δολάρια στην Ινδία και κατά 3,5 δισ. δολάρια στη Βραζιλία, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του UNFPA Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν υπογράμμισε ότι η φτώχεια είναι μια σημαντική αιτία για τις εφηβικές εγκυμοσύνες, μαζί με τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

"Υπερβολικά συχνά, η κοινωνία κατηγορεί μόνο το κορίτσι επειδή έμεινε έγκυο", δήλωσε. "Η πραγματικότητα είναι πως η εφηβική εγκυμοσύνη είναι τις περισσότερες φορές όχι αποτέλεσμα εσκεμμένης επιλογής, αλλά μάλλον της απουσίας επιλογών, καθώς και συνθηκών που υπερβαίνουν αυτές που μπορεί να ελέγξει ένα κορίτσι".

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Νίγηρας έχει το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως στις εφηβικές εγκυμοσύνες, με 51% των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών να δηλώνουν ότι έφεραν στον κόσμο παιδί πριν κλείσουν τα 18.

Στην Ασία, το Μπανγκλαντές έχει το υψηλότερο ποσοστό με 40%. Σε άλλες περιφέρειες, η Νικαράγουα έχει το ρεκόρ στη Λατινική Αμερική με 28% και η Υεμένη στη Μέση Ανατολή με 25%.

Σύμφωνα με το UNFPA, στις ΗΠΑ αναλογούν οι μισές από τις 680.000 εφηβικές εγκυμοσύνες που καταγράφονται κάθε χρόνο στις βιομηχανικές χώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.