Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τοξικά ρούχα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ύποπτες χημικές ουσίες ανακάλυψε η Greenpeace σε είδη ένδυσης.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να κρύβεται στα ρούχα που φοράμε! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Greenpeace, με βάση έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ανακάλυψε ύποπτες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές, σε ρούχα μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων ένδυσης.

Η Greenpeace για να πραγματοποιήσει την έρευνα, προμηθεύτηκε δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν παντελόνια, φορέματα, μπλούζες αλλά και εσώρουχα! Αυτά είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δείγματα υποβλήθηκαν σε αναλύσεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες. Ορισμένα ρούχα, μάλιστα, έφεραν φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλες εταιρείες που παράγουν εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.