Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η «Ηττα» του τετραπληγικού συγγραφέα Ανδρέα Κουζέλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οταν οι ήττες αναγνωρίζονται ανοίγει ο δρόμος της χειραφέτησης...

Ανδρέας Κουζέλης

Με επίκεντρο ένα βιβλίο συγγραφέα με αναπηρία που ορίζει ως “σειρά από αναπόφευκτες μικρές ήττες” τις προσπάθειες της σύγχρονης γυναίκας να διεκδικήσει την υπαρξιακή της ολοκλήρωση στην χώρα των νεοελλήνων, το Ιδρυμα Ευγενίδου “γιορτάζει” την επικείμενη Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) με έναν ομολογουμένως αιρετικό τρόπο.

Το βιβλίο “Ηττα” του τετραπληγικού συγγραφέα Ανδρέα Κουζέλη, όπως ο ίδιος μας λέει “είναι αφιερωμένο στην σύγχρονη Ελληνίδα που υποχρεώνεται διαρκώς να συμβιβάζεται ώστε να είναι αποδεκτή σε μιά κοινωνία ακραία φαλλοκρατική”. Ορκισμένος αιρετικός ο σαραντατριάχρονος συγγραφέας, ισχυρίζεται με έμφαση ότι “η καταπίεση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική συνθήκη της αναπηρίας, μοιάζει σε πολλά με την καταπίεση του κοινωνικού γυναικείου ρόλου”. Προχωρώντας παραπέρα την σκέψη του, ο Α. Κουζέλης εξηγεί ότι “οι άνθρωποι με αναπηρία που διεκδικούν συνειδητά να χειραφετηθούν βιώνουν επάλληλες κοινωνικές ήττες, το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τις ελληνίδες γυναίκες που μάχονται για την αληθινή χειραφέτηση”.
Το βιβλίο – αφιέρωμα του Κουζέλη κυκλοφόρησε πριν από μιά δεκαετία από τις εκδόσεις ΕΚΚΙΝΗΣΗ, όμως ελάχιστα έγινε γνωστό. Ελάχιστα αναγνωρίστηκε πέραν ενός περιορισμένου κύκλου ανθρώπων, ιδιαίτερα από τον κοινωνικό χώρο των ανθρώπων με αναπηρία . “Ηταν μιά από τις αναμενόμενες πολλές ήττες που η ζωή επιφυλάσσει στην αιρετική σκέψη” μας λέει ο συγγραφέας του, διόλου ενοχλημένος από την περιορισμένη αναγνώρισή του. Και αποσαφηνίζει : “Οι μικρές καθημερινές ήττες που αναγνωρίζονται και κατανοούνται είναι μικρές νίκες στον αγώνα για χειραφέτηση. Η μόνη πραγματική και μεγάλη ήττα είναι η αποφυγή και μη αναγνώριση της αλήθειας. Η διαρκής ψευδαίσθηση της νίκης ...” 
Το βέβαιον είναι ότι η εστίαση της αφιερωμένης στην γυναίκα γιορτής του Ευγενιδείου στην προ δεκαετίας γραμμένη – και άγνωστη στους πολλούς – “Ηττα” του Α. Κουζέλη, είναι αν μη τι άλλο μιά νίκη για τον ίδιο και το αφιερωματικό βιβλίο του. Στο μάλλον προβοκατόρικο ερώτημά μας, εάν ο παραλληλισμός της κοινωνικής καταπίεσης λόγω αναπηρίας και της καταπίεσης  λόγω γυναικείου φύλλου μπορεί να θεωρηθεί από τις γυναίκες αναγνώστριες έως και απωθητικός, ο τετραπληγικός συγγραφέας απαντά με κάθετη βεβαιότητα : “Ρώτα τις ίδιες να σου απαντήσουν και να σου διαψεύσουν τις αμφιβολίες. Αφού πρώτα έρθουν στην παρουσίαση της ερχόμενης Τρίτης και ακούσουν επιλεγμένα αποσπάσματα από την ... Ηττα τους”.
Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, λοιπόν, (ώρα έναρξης 8 μ.μ.) στον δεύτερο όροφο της Βιβλιοθήκης του Ευγενίδειου Ιδρύματος,  η αφιερωμένη στην σύγχρονη Ελληνίδα “ΗΤΤΑ” του τετραπληγικού συγγραφέα Ανδρέα Κουζέλη, θα επιχειρήσει να μιλήσει  – ακολουθούν τα λόγια του συγγραφέα – “για τις μικρές καθημερινές ήττες των γυναικών η απενοχοποιημένη αναγνώριση των οποίων είναι μονόδρομος για την χειραφέτηση”. Οι διοργανωτές μοιάζουν να πιστεύουν πολύ τόσο στο βιβλίο όσο και στην επιτυχία της εκδήλωσης, γι’ αυτό και αξιώνουν εγκαίρως (μέχρι το πρωί της Τρίτης) δηλώσεις συμμετοχής, εξηγώντας στο δελτίο τύπου τους ότι “σε περίπτωση εξάντλησης των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας”.
Oσοι ενδιαφέρονται,  το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το 210 9469631-32 , ενώ περισσότερες πληροφορίες δίνονται από το γραφείο τύπου του Ευγενίδειου Ιδρύματος  (Λία Πανταζοπούλου, τηλ.: 210 94 69 684,  e-mail: liap@eugenfound.edu.gr). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.