Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το κρέας μας κόβει χρόνια ζωής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Tι υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και την οποία δημοσιεύει η επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια, καρκίνο και κάθε άλλη αιτία, αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του.
Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, θεωρείται καιρό τώρα ανθυγιεινή, ιδίως για την καρδιά. Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που υπολογίζει τις επιπτώσεις του στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε στοιχεία από δύο συνεχιζόμενες αμερικανικές μελέτες στις οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 121.000 μεσήλικες άντρες και γυναίκες κατά την έναρξή τους πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Έκτοτε, το περίπου 20% των εθελοντών έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, κάθε πρόσθετη μερίδα κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως τα χοτ ντογκ, το μπέικον, τα χάμπουργκερ και το σαλάμι) φαίνεται πως είναι ακόμα πιο επικίνδυνα: κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα συσχετίστηκε με αύξηση κατά 20% του κινδύνου θανάτου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες – με επικεφαλής τον δρα Αν Παν από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ – υπολόγισαν πως η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% έως 19%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.