Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Επαναστατικό φάρμακο κατά του καταρράκτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Καταργεί την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Αποτελεί την κύρια αιτία της τύγλωσης παγκοσμίως αφού περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είναι άνω των 65 ετών, πάσχουν από καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Ωστόσο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανέπτυξαν ένα επαναστατικό φάρμακο το οποίο μπορεί να βάλει «φρένο» στον καταρράκτη των ματιών.
Και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που προτείνεται μια μη χειρουργική θεραπεία για το διαδεδομένο αυτό οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Σήμερα δεν υπάρχουν σταγόνες ή άλλου είδους φάρμακα για την πρόληψη ή την αναστροφή του καταρράκτη. Η μόνη θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται στους ασθενείς είναι η αφαίρεση του φυσικού φακού που παρουσιάζει θόλωση και η αντικατάστασή του από έναν συνθετικό φακό.

Η διαδικασία του χειρουργείου διαρκεί συνήθως 30-45 λεπτά και οι ασθενείς εμφανίζουν σχεδόν άμεση βελτίωση στην όρασή τους. Μετά από κάποιο διάστημα και με χρήση γυαλιών το 95% των ασθενών δηλώνει ότι ανακτά φυσιολογικά επίπεδα όρασης.

Τώρα πρώιμα αποτελέσματα πειραμάτων του νέου φαρμάκου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Calpain Therapeutics έδειξαν ότι αυτό επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του καταρράκτη. Το φάρμακο το οποίο στοχεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη – καλπαΐνη - στον ιστό του οφθαλμού δεν έχει πάντως δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους.

Η καλπαΐνη είναι η ένοχη για τη θόλωση του φακού του ματιού στον καταρράκτη. Η πρωτεΐνη ενεργοποιείται τόσο εξαιτίας της γήρανσης όσο και εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως ο διαβήτης, οι τραυματισμοί των ματιών, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η μακροχρόνια χρήση στεροειδών φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε το φάρμακο καθηγητής Αντριου Αμπελ ο οποίος εργάζεται εδώ και μια δεκαετία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δήλωσε στην εφημερίδα «Australian Αdvertiser»: «Οι οπτομέτρες ή οι οφθαλμίατροι μπορούν να δουν πολύ νωρίς εάν ένα άτομο εμφανίζει σημάδια καταρράκτη, πριν επηρεαστεί η όρασή του. Ετσι η έγκαιρη χρήση του φαρμάκου θα καθυστερεί τόσο την ανάπτυξη του καταρράκτη, ώστε να μην εμφανίζονται συμπτώματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.