Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τοξικές απειλές στα σπίτια μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κάθε σπίτι ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου, υπογονιμότητας, γενετικών ανωμαλιών και άσθματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έπειτα από μελέτη, που πραγματοποίησε, χτύπησε το καμπανάκι για τις ουσίες που μας δηλητηριάζουν καθημερινά.

Πως μας επηρεάζουν. Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφορά τις χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDCs, endocrine disrupting chemicals). Πρόκειται για ουσίες που παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος και το διαταράσσουν.

Κυκλοφορούν ευρέως, βρίσκονται σε δεκάδες προϊόντα και αντικείμενα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και υπόνοιες ότι σχετίζονται με την πρόκληση σοβαρών παθήσεων. Πρόκειται για ουσίες, όπως η βισφενόλη που εντοπίζεται στα μπουκάλια για γάλα και νερό, οι φθαλάτες που βρίσκονται σε καλώδια, μελάνια εκτύπωσης, βερνίκια, παιχνίδια, οι φθαλικοί εστέρες και τα βαρέα μέταλλα που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε απορρυπαντικά, σαμπουάν, σαπούνια, καλλυντικά ή το τρικλοζάν που εντοπίζεται σε οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, υφάσματα και αλλού. Πολλά από αυτά τα χημικά - δηλητήρια βρίσκονται σε δομικά υλικά, σε κινητά, σε ρούχα, σε παιχνίδια, στον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τα επικίνδυνα χημικά κρύβονται σε δοχεία τροφίμων/ποτών (μπουκάλια για γάλα και νερό, κουτάκια κονσέρβας, αναψυκτικού), πλαστικά, πιζάμες, αθλητικά παπούτσια, κάλτσες, σαμπουάν (gel ξυρίσματος, κρέμες σώματος, οδοντόκρεμες), καλώδια, πατώματα, κόλλες, βερνίκια, μελάνια εκτύπωσης, στεγανωτικά υλικά οικοδομής, παιχνίδια, καπνός από τσιγάρα, μαγείρεμα, ψήσιμο σε κάρβουνα, αρώματα, καλλυντικά, κραγιόν, απορρυπαντικά - καθαριστικά πιάτων, αποσμητικά χώρου, έπιπλα, χρώματα, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές τηλεοράσεις, παιχνίδια, ρούχα από το καθαριστήριο, σεντόνια, στρώματα, καθαριστικά σπιτιού και ατομικής περιποίησης, καθαριστικά και απορρυπαντικά ρούχων.






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.