Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Θερμοπληξία: Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ είναι κατάσταση που συναντάται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες σαν τη δική μας όπου η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος φτάνει σε υψηλά όρια. Η υψηλή εξωτερική θερμοκρασία σε συνδυασμό με ένα κλειστό εσωτερικό χώρο όπου ο αερισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική είναι παράγοντες που οδηγούν σε θερμοπληξία.

Η εικόνα είναι ένας άνθρωπος ανήσυχος με πυρετό. Ο πυρετός προκύπτει αντιδραστικά σαν μηχανισμός εξισορρόπησης και προσαρμογής του οργανισμού με το εξωτερικό του χώρο που είναι ασφυκτικά ζεστός.

Συχνά συμβαίνει σε μικρά παιδιά με εικόνα πυρετού και αδιαθεσίας με γκρίνια.

Τα μικρά παιδιά λόγω της δίψας που νιώθουν απότέλεσμα του πυρετού και της ζέστης κλαίνε, έχουν ζαλάδες, ναυτία και ίσως κάνουν σπασμούς. Οι ενήλικες έχουν παρόμοια εικόνα με τρομερή δίψα, πυρετό, ζάλη, ναυτία. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με πειραγμένη υγεία παθαίνουν ευκολότερα θερμοπληξία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής τοποθετείται σε σκιερό μέρος, σε δροσιά και αν είναι δυνατόν σε αεριζόμενο χώρο.Καλό είναι να αφαιρεθούν όσο πιο πολλά ρούχα γίνεται και να ελεγχθεί ο πυρετός του. Τον ραντίζουμε με λίγο νερό και του βάζουμε κρύες κομπρέσσες στο μέτωπο, στις μασχάλες, σε όλο το σώμα. Το ιδανικό θα ήταν να τυλίξουμε τον ασθενή σε ένα δροσερό και υγρό σεντόνι ή με ένα δροσερό ντούς. Δηλαδή να τον δροσίσουμε με κάθε τρόπο. Η θερμοπληξία προκαλεί μεγάλη εφίδρωση και το νερό που χάνεται πρέπει να αντικατασταθεί. Γι’αυτό πρέπει να δίνουμε πολύ νερό στον ασθενή και αν είναι δυνατό μέρος αυτού να είναι αλατισμένο (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα λίτρο νερό).

Γενικά οι θερμοπληξία είναι επικίνδυνη κατάσταση, ιδιαίτερα αν ο υψηλός πυρετός επιμένει. Στα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί. Οπότε πέρα από τις πρώτες βοήθειες που προαναφέρθηκαν καλό είναι να ενημερώσουμε γιατρό ζητώντας τη βοήθειά του & όταν ο πυρετός επιμένει να πάμε σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.