Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Mόνο με βεβαίωση POS η έναρξη επαγγέλματος στην εφορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τις αρχές του 2016 δεν αποκλείεται η Δ.Ο.Υ να ζητά για έναρξη επαγγέλματος και βεβαίωση για μηχάνημα POS, αν γίνει πράξη η πρόταση την οποία επεξεργάζεται η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη,

Σήμερα για να κάνει ένας φορολογούμενος έναρξη επαγγέλματος στη Δ.Ο.Υ χρειάζεται να συμπληρώσει έντυπα (Μ1 και Μ2) να υποβάλλει βεβαιώσεις για την ασφαλιστική του κάλυψη, να δηλώσει επαγγελματική έδρα...

Αν γίνει πράξη η βεβαίωση ότι ο επαγγελματίας διαθέτει μηχάνημα POS, χωρίς αυτήν, η εφορία δεν θα δίνει άδεια. Καλή η σκέψη, δύσκολη στην υλοποίηση διότι το θέμα δεν είναι να πείσεις τον επαγγελματία να προμηθευτεί POS, το ζήτημα είναι να το χρησιμοποιεί και κυρίως να εκδίδει αποδείξεις.

Διότι έχει παρατηρηθεί σήμερα, να γίνονται συναλλαγές μέσω POS και να μην εκδίδεται απόδειξη. Πως; Πολύ απλά, αυτοί που το κάνουν ελπίζουν ότι δεν θα τους ελέγξει κανείς και σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώνονται.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου πάσχει αλλά ακόμα και με ισχνά μέσα και λίγους υπαλλήλους, το καλοκαίρι ελεγκτές της ΓΓΔΕ έπεσαν ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις. Να πληρώνει ο πελάτης μέσω πιστωτικής κάρτας και ο επιχειρηματίας να μην εκδίδει απόδειξη.

Όλα αυτά, σύντομα αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σενάριο μετάβασης στο πλαστικό χρήμα από το 2016 τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΓΓΔΕ, θα μπορούσαν να ανήκουν στο παρελθόν.

Σε συνδυασμό δε με την καθιέρωση ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα παρακρατείται απευθείας (με μόνη δυνατότητα αυτή του συμψηφισμού) ο ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, τα έσοδα του δημοσίου θα μπορούσαν να απογειωθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με νέες δηλώσεις του χθες υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται η παροχή κινήτρων τόσο στους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις για τις οποίες προανήγγειλε μείωση του κόστους χρήσης των μηχανημάτων POS.

Ακόμα όμως βρισκόμαστε στο επίπεδο του σχεδιασμού. Γίνεται προετοιμασία, σοβαρή, αλλά σε ένα εγχείρημα ιδιαιτέρως δύσκολο στην πλήρη ανάπτυξή του.

Χθες πάντως, με απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου συγκροτήθηκε μια ακόμα Ομάδα Εργασίας με την οποία ανοίγει ο δρόμος ώστε το 2016, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν μηχάνημα POS προκειμένου να μπορούν οι πελάτες τους να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ενώ οι εφορίες δεν θα δέχονται ούτε ένα ευρώ πληρωμών σε μετρητά.

Η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία (ICISnet), την αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του Υπουργείου Οικονομικών, την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS), την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ και την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.