Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση 54.000 σελίδων για την εξαφάνιση των φοιτητών στο Μεξικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη δημοσιότητα ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης που προκάλεσε οργή.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τις μεξικανικές αρχές ο δικαστικός φάκελος για την εξαφάνιση των 43 σπουδαστών, η οποία προκάλεσε την οργή όλης της χώρας για τις ανεπάρκειες της αστυνομίας ή τη συνέργειά της με συμμορίες. Η δημοσιοποίηση του φακέλου με τις 54.000 σελίδες και τους 85 τόμους είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Ο επιβλητικός φάκελος, που θέτει σε αμφισβήτηση ορισμένες επίσημες μέχρι τώρα εκδοχές των γεγονότων, δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του γραφείου της μεξικανής γενικής εισαγγελέα Αρελί Γκόμες, «με σκοπό να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση».

Η μαρτυρία ενός από τους φερόμενους ως δολοφόνους των 43 σπουδαστών αποκαλύπτει κυρίως πως τουλάχιστον εννέα από αυτούς σκοτώθηκαν σε άλλο χώρο από τον λόφο όπου βρέθηκαν τα απανθρακωμένα πτώματά τους, αντίθετα με τους ισχυρισμούς ορισμένων δικαστικών ερευνητών.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της σχολής Αγιοτζινάπα εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου του 2014 ενώ μετέβαιναν στην Ιγουάλα (νότιο Μεξικό) για να καταλάβουν λεωφορεία και να συγκεντρώσουν χρήματα για μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα. Από τότε οι οικογένειες εξακολουθούν να ψάχνουν για να μάθουν τι συνέβη στα παιδιά τους.

Η τραγωδία προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση που ξεπέρασε τα σύνορα του Μεξικού και επέφερε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο δικαστικός φάκελος δημοσιοποιήθηκε έπειτα από επίμονο αίτημα ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφου, ο οποίος έκανε τα πάντα προκειμένου να εκμεταλλευθεί έναν νόμο περί διαφάνειας για να το πετύχει.

Πολλά ονόματα και ορισμένα έγγραφα αυτής της έκθεσης συγκαλύφθηκαν, καθώς και ορισμένες φωτογραφίες, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο κατά την ανάγνωση πολλών εκατοντάδων σελίδων τις οποίες επιτράπηκε πρόσφατα στους δημοσιογράφους να συμβουλευθούν.

Οι μεξικανικές αρχές είχαν καταλήξει τον περασμένο χρόνο στο συμπέρασμα πως η αστυνομία της πόλης Ιγουάλα επιτέθηκε στους σπουδαστές μετά την κατάληψη των λεωφορείων. Οι αστυνομικοί τούς παρέδωσαν στη συνέχεια στη συμμορία των Γκερέρος Ουνίδος η οποία, θεωρώντας ότι ήταν μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ, τους σκότωσε και τους αποτέφρωσε όλους σε μία χωματερή.
Διεθνής εποπτεία

Όμως οι γονείς των εξαφανισμένων σπουδαστών αμφισβήτησαν από την αρχή αυτή την εκδοχή και πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τον πρώην γενικό εισαγγελέα για προχειρότητα στην έρευνα.

Τον περασμένο μήνα η διαμερικανική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούμενη από ανεξάρτητους ειδικούς, αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι σπουδαστές είχαν αποτεφρωθεί. Οι ερευνητές ζήτησαν τη διερεύνηση νέων ενδεχομένων μεταξύ των οποίων και εκείνην της κατάληψης από τους σπουδαστές ενός λεωφορείου που εν αγνοία τους μετέφερε ηρωίνη.

Τα έγγραφα που μόλις δημοσιεύθηκαν περιλαμβάνουν τη μαρτυρία του Μάρκο Αντόνιο Ρίος Μπερμπέρ, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν μέλος του καρτέλ των Γκερέρος Ουνίδος. Σύμφωνα με τον Μπερμπέρ, 13 σπουδαστές μεταφέρθηκαν σε έναν λόφο, στα περίχωρα της Ιγουάλα, όπου τουλάχιστον εννέα από αυτούς εκτελέστηκαν με σφαίρες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πόλη του Μεξικού πλάι στους γονείς των 43 εξαφανισθέντων σπουδαστών στην πρώτη επέτειο από την τραγωδία

«Τους μετέφεραν ζωντανούς, τους θέλουμε ζωντανούς!» φώναξαν οι συμμετέχοντες σε αυτή την «πορεία της οργής», που ξεκίνησε από την περιοχή της προεδρικής κατοικίας, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος διέταξε τη σύσταση μιας ειδικής μονάδας η οποία έχει επιφορτιστεί να ερευνήσει τις πολλές εξαφανίσεις στη χώρα – που είναι περισσότερες από 20.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όμως οι γονείς, που παρέδωσαν μια λίστα οκτώ αιτημάτων, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση.

Οι οικογένειες ζητούν κυρίως από τις δικαστικές αρχές να συσταθεί και να τεθεί υπό διεθνή επιτήρηση μια ειδική μονάδα που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την υπόθεση των 43 σπουδαστών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.