Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Αλβανία και Κροατία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας νεκρός από πλημμύρες που έπληξαν την Αλβανία

Παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε.

Πόλεις στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της Αλβανίας σάρωσαν το Σαββατοκύριακο σφοδρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι, προκαλώντας τον θάνατο ενός 50χρονου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο άτυχος άνδρας παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε στον Αυλώνα.

Η πόλη και τα γύρω χωριά βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης, καθώς από τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν πλημμύρες, ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες για πολλές ώρες. Πολλά καταστήματα και σπίτια πλημμύρισαν και σταθμευμένα οχήματα καταστράφηκαν.

Πλημμύρες έπληξαν και την πόλη Φίερι, νότια των Τιράνων και οι αρχές απομάκρυναν 40 οικογένειες από τα σπίτια τους. Κατοικημένες περιοχές και αγροτικές καλλιέργειες πλημμύρισαν στις πόλεις Λούσνια, Σκόδρα και Ελμπασάν.

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να κινητοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει και να ενεργήσει γρήγορα, ώστε να αποφευχθούν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και τόνισε ότι οι συνέπειες των σφοδρών βροχοπτώσεων στο νότιο τμήμα της χώρας είναι δραματικές.

Το υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται και ότι αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

-----------

Ένας αγνοούμενος από τον κυκλώνα «Κρίστιαν» στην Κροατία

Εκτεταμένες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ένας 61χρονος αγνοείται μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Κρίστιαν» από την περιοχή της Δαλματίας στην Κροατία το Σαββατοκύριακο. Οι λιμενικές αρχές του Σπλιτ βρήκαν ακυβέρνητο το σκάφος του και εκφράζονται φόβοι ότι χάθηκε στην κακοκαιρία που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας.

Στις έρευνες για τον εντοπισμού του 61χρονου, που συνεχίζονται και σήμερα συμμετέχουν μέλη της λιμενικής αστυνομίας του Σπλιτ με σκάφη, δύτες και ένα ελικόπτερο της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης.

Στη χερσόνησο Πέλιεσατς, περιοχή που φέτος το καλοκαίρι επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν χθες χείμαρροι, πλημμύρισαν σπίτια και μεγάλες ποσότητες λάσπης κατέκλυσαν δρόμους.

Από κατολισθήσεις διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Στον-Όρεμπιτς, στην περιοχή Τάμπορ και καταστράφηκε μία οργανωμένη παραλία στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τρστένικ. Οι κάτοικοι απηύθυναν έκκληση στις αρμόδιες αρχές να αρχίσουν αμέσως την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας στο αεροδρόμιο Ρέσνικ του Σπλιτ το προηγούμενο 24ωρο έπεσαν 130 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Σιμπένικ 105, λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο και στο Σπλιτ 102 λίτρα βροχής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.