Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Υποδομές για τα ΑμεΑ στις παραλίες - Τι προβλέπει η Κτηματική Υπηρεσία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το ζήτημα των υποδομών για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες παραμένει πάντα στην επικαιρότητα στην αρχή κάθε καλοκαιριού, αφού οι δημοτικές αρχές στην πλειοψηφία τους λίγο προνοούν για το θέμα.

Τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Νίνος, επανέφερε το θέμα στον δήμο Ρεθύμνου, ζητώντας να ενημερωθεί και από τη δημοτική αρχή και από την Κτηματική Υπηρεσία για το ποιες ενέργειες θα γίνουν, ώστε οι παραλίες να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία.

Πάντως, η Κτηματική Υπηρεσία στις αρχές Μαΐου προχώρησε σε ενημέρωση των τριών παραλιακών δήμων, δηλαδή των δήμων Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, καταθέτοντας τους έγγραφο για το ποιες υποδομές οφείλουν να υλοποιήσουν σε παραλίες τους, ώστε να είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δήμοι υποχρεούνται να τοποθετήσουν έναν διάδρομο για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ σε τουλάχιστον έναν κοινόχρηστο χώρο ανά δημοτική ενότητα. Ο διάδρομος αυτός θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Οι προδιαγραφές του διαδρόμου είναι οι εξής:
1. Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
2. Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το έδαφος της ακτής
3. Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λ.π.
4. Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
5. Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ’ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
6. Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
7. Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
8. Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λ.π.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.