Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η συμβουλή της ημέρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

8+1 tips για την κατακράτηση υγρών.

Η κατακράτηση υγρών αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα, ειδικότερα για τις γυναίκες. Λόγω της εμμήνου ρύσεως και της εγκυμοσύνης, θεωρείται ως ένα φυσιολογικό- πλην ενοχλητικό- φαινόμενο. Η κατακράτηση υγρών προκαλεί δυσθυμία, αυξάνει την κυτταρίτιδα και "βαραίνει"- κουράζει τον οργανισμό σαν να έχουμε πάρει γύρω στα τρία κιλά μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, όπως υποθυρεοειδισμός, διαβήτης, καρδιολογικά νοσήματα ή προβλήματα στα νεφρά, η κατακράτηση υγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παρακάτω απλές συνήθειες. Διαφορετικά απευθύνσου σ’ έναν ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο ή παθολόγο.

1. Αύξησε την ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης νερού
Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η κατακράτηση υγρών αντιμετωπίζεται με αυξημένη κατανάλωση νερού! Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό (και περισσότερο από το αρκετό) νερό, το σώμα μας απελευθερώνει μία ορμόνη που μειώνει την ποσότητα των ούρων η οποία παράγει ο οργανισμός μας.

2. Περιόρισε σημαντικά το αλάτι
Αν έχεις παρατηρήσει ότι μόλις καταναλώσεις ένα φαγητό ή ποτό με πολύ αλάτι, πρήζεσαι απότομα τότε μάλλον έχεις ευαισθησία στο νάτριο. Το νάτριο υπάρχει παντού! Γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάζεις τα συστατικά των προϊόντων και να φροντίζεις ώστε η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να μην ξεπερνά τα 2, 500 mg. Αν είσαι πάνω από 40 ετών, έχε καλύτερα ως όριο τα 1, 500 mg.

3. Προτίμησε διουρητικά φαγητά και ροφήματα
Λαχανικά και μπαχαρικά όπως αγγούρι, μελιτζάνα, κάρδαμο, σέλινο, κολίανδρο, μαϊντανός, σέλινο, μάραθος. Ακόμη ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το χαμομήλι και το τσάι, είτε πρόκειται για πράσινο είτε για μαύρο. Τέλος οι φυσικοί χυμοί και τα φύλλα πικραλίδας καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών.

4. Μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων
Τα μακαρόνια, το ψωμί κι όλα τα παράγωγά τους έχουν υψηλό ποσοστό γλυκογόνου, το οποίο με τη σειρά του περιέχει πολύ νερό κι έτσι αυξάνει την ποσότητα του νερού στο σώμα.

5. Απόφυγε το αλκοόλ
Το αλκοόλ μπλοκάρει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης, προκαλώντας έτσι αφυδάτωση και προετοιμάζοντας τον οργανισμό σου να κρατήσει περισσότερο νερό.

6. Κάνε μικρά και συχνά γεύματα
Ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, που θα περιλαμβάνει περισσότερο νερό, μικρά και συχνά γεύματα καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Στην αντίθετη περίπτωση που αφήνεις το στομάχι σου για ώρες νηστικό, μόλις αρχίσεις να τρως κανονικά, θα παρουσιάασεις αυξημένη κατακράτηση.

7. Προτίμησε τα ζεστά πιάτα
Οι Κινέζοι λένε πως είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι η επιλογή ζεστών και καλομαγειρεμένων φαγητών στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι ωμά και κρύα φαγητά αποκλείονται από το μενού, αφού είναι πιο δύσπεπτα και ευνοούν την υγρασία στο σώμα. Η τελευταία προκαλείται από τον οργανισμό μέσα από τη διαδικασία της κατακράτησης υγρών.

8. Βάλε τη συστηματική άσκηση στο πρόγραμμα
Το γρήγορο περπάτημα- τρέξιμο κι η άσκηση στο νερό καταπολεμούν αποτελεσματικά την κατακράτηση υγρών. Η πίεση του νερού ωθεί τα υγρά του σώματος προς τα αιμοφόρα αγγεία.

9. Δικαιολογία για μασάζ
Το μασάζ κι ειδικά το λεμφικό καταπολεμούν το πρήξιμο, αφού μετακινούν τα υγρά του σώματος προς τους ιστούς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.