Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η Μεγάλη Βρετανία είχε παγετώνες μέχρι πριν από 300 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μάζες πάγου υπήρχαν 11.000 χρόνια πιο μετά απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Παγετώνας κάλυπτε μερικές περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και πριν από 300 χρόνια, 11.000 χρόνια πιο μετά απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Exeter ανακάλυψαν ότι μικροί παγετώνες «είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρχαν στην περιοχή Cairngorms της Σκωτίας σχετικά πρόσφατα, το 18ο αιώνα», όπως αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα των ειδικών έρχονται σε αντίθεση με τη μακρόχρονη πεποίθηση ότι οι τελευταίοι παγετώνες της Μεγάλης Βρετανίας εξαφανίστηκαν περίπου την 9η χιλιετία π.Χ., γράφει η Daily Mail.

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι τώρα, ότι θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί παγετώνες στα Highlands την εποχή που ονομάζεται «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» (Little Ice Age), μια περίοδος ψύχους ανάμεσα στο 16ο και 19ο αιώνα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδημιούργησουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή Cairngorms με ένα αριθμητικό μοντέλο υπολογιστή για την κλίματα των παγετώνων.



Σύμφωνα με αυτό, μικρότεροι παγετώνες θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί στις απόκρημνες κοιλότητες των βουνών της Σκωτίας, από μια πτώση της θερμοκρασίας του αέρα κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και αύξηση της ποσότητας της βροχής κατά 10%.

Στις έρευνες συμμετείχαν ο Dr Stephan Harrison από το πανεπιστήμιο του Exeter μαζί με συναδέλφους του από τα πανεπιστήμια του Plymouth, Aberystwyth και Witswatersrand στη Νότια Αφρική, σε συνεργασία με ειδικούς από το Idaho National Laboratory στις ΗΠΑ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βουνά του Cairngorm ενδέχεται να φιλοξενούσαν πολλούς μικρούς παγετώνες τους τελευταίους αιώνες –περίπου 11.000 χρόνια αργότερα από ό,τι υποδείκνυαν προηγούμενα αποδεικτικά στοιχεία» είπε ο ίδιος μιλώντας στη Daily Mail και συνέχισε: «Ενδέχεται να υπήρχαν παγετώνες και στα Highlands της Σκωτίας, όπως και αλλού, κατά τη διάρκεια άλλων ψυχρών περιόδων, μετά την εξαφάνιση των κύριων στρωμάτων πάγου. Οι παρούσες κλιματολογικές συνθήκες με την υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστούν ελάχιστα πιθανή την επιστροφή ενός παγετώνα στα Highlands στο άμεσο μέλλον».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.