Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Δωρίζουμε νεφρούς, κερδίζουμε ζωή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δωρίζουμε νεφρούς, κερδίζουμε ζωή 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας.

«Δωρίζουμε νεφρούς - Κερδίζουμε ζωή» είναι το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η Εταιρεία υπογραμμίστηκε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες πάσχοντες από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) τελικού σταδίου, πριν υποβληθούν σε μεταμόσχευση, λόγω έλλειψης μοσχευμάτων νεφρού.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες μοσχεύματα νεφρού χάνονται μαζί με αποθανόντες συνανθρώπους μας, πιθανούς δότες, ίσως γιατί δεν γνώριζαν πως μπορούσαν να προσφέρουν ζωή και μετά θάνατον.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά τη δωρεά οργάνων από μη ζώντες δότες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2011 από τους 1.000 πάσχοντες με Χρόνια Νεφρική Νόσο, τελικού σταδίου που περίμεναν για μεταμόσχευση, μόνο οι 177 μεταμοσχεύτηκαν. Οι 137 από αυτούς πήραν νεφρικό μόσχευμα από μη ζώντες δότες και οι υπόλοιποι 40 πήραν μόσχευμα από ζώντα δότη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού, τόνισε ότι η δωρεά νεφρού είναι η ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού και εξήγησε ότι μπορεί να προέρχεται από ζώντα δότη (κυρίως του συγγενικού περιβάλλοντος) ή από μη ζώντα δότη (όταν όμως αυτός έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο δηλαδή είναι σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με θάνατο).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.