Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Παρθενογένεση για πρώτη φορά σε πύθωνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το θηλυκό φίδι γέννησε χωρίς τη… βοήθεια αρσενικού.

Το μακρύτερο φίδι του κόσμου γέννησε έξι μικρούς πύθωνες χωρίς τη… βοήθεια αρσενικού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας ibtimes.co.uk, για πρώτη φορά σημειώνεται παρθενογένεση στο συγκεκριμένο είδος.

Ένας θηλυκός πύθωνας ηλικίας 11 ετών, που «ακούει» στο όνομα Θέλμα, γέννησε έξι θηλυκούς πύθωνες στο ζωολογικό κήπο του Λούισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ, παρότι δε «συγκατοικεί» με κανένα αρσενικό.

Μετά από εξετάσεις DNA αποδείχτηκε ότι, το μήκους έξι μέτρων φίδι είναι ο μοναδικός γονέας των «νεογέννητων», κάτι που σημαίνει ότι η Θέλμα είχε παρθενογένεση.

«Δεν ξέραμε τι ακριβώς είχαμε μπροστά μας. Το αποδώσαμε σε αποθηκευμένο σπέρμα» ανέφερε ο επιμελητής του τμήματος των ψυχρόαιμων ζώων στο ζωολογικό κήπο, Bill McMahan. «Τελικά η πραγματικότητα μερικές φορές είναι πιο περίεργη από τη μυθοπλασία» σχολίασε ο ίδιος.

Η παρθενογένεση ωστόσο –σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- δεν είναι τόσο περίεργη όσο μπορεί να πιστεύει κανείς. Πολλά ασπόνδυλα, όπως τα έντομα, μπορεί να παράγουν απογόνους αγενώς, ενώ άλλα ζώα, όπως οι δράκοι Komodo, κάποια είδη καρχαριών και άλλα είδη φιδιών, είναι επίσης γνωστό ότι έχουν γεννήσει χωρίς ζευγάρωμα.

Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι παρόμοιο σε πύθωνες.

«Οι πύθωνες είναι ένα πολύ παλιό είδος ζώου. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε πιο εξελιγμένα είδη, όπως τα φίδια garter» δήλωσε από την πλευρά του ο βιολόγος στο πανεπιστήμιο Τάλσα της Οκλαχόμα, Warren Booth, στο National Geographic.

Η διαδικασία της αναπαραγωγής χωρίς την ύπαρξη αρσενικού –παρθενογένεση- συντελείται όταν το σώμα παράγει κύτταρα, γνωστά ως πολικά σώματα, τα οποία συμπεριφέρονται σαν να ήταν σπέρμα, αντί να πεθάνουν. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να ενωθούν με ένα ωάριο και να δημιουργήσουν απογόνους.

Η παρθενογένεση συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους, συχνά λόγω της έλλειψης αρσενικών. Αυτός ίσως να ήταν ο λόγος και στην περίπτωση της Θέλμα, η οποία είναι αιχμάλωτη μαζί με άλλα θηλυκά και μάλλον, επέλεξε να αναπαραχθεί με αυτόν τον τρόπο. Ο McMahan από την πλευρά του υποστηρίζει, ότι η παρθενογένεση συνέβη λόγω των «ιδανικών συνθηκών» ζωής της στο ζωολογικό κήπο. «Χρειάζονται πολλά για να αναπαραχθεί ένας πύθωνας. Την ταΐζαμε 18 κιλά κοτόπουλο την ημέρα. Ζούσε σε μια δεξαμενή μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα. Είχε μαξιλάρια θερμότητας. Όλα ήταν ιδανικά» σχολίασε ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.