Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Φόρος με το στρέμμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φόρο με το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, παρότι μέχρι σήμερα πολλοί από αυτούς ίσως και να μη γνωρίζουν πού βρίσκεται το ακίνητό τους.

Οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές, ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά. Στη λύση αυτή φαίνεται να καταλήγει η τρικομματική κυβέρνηση ύστερα από τη διαπίστωση ότι είναι πολύ δύσκολο να προκύψει με ταχείες διαδικασίες η αντικειμενική αξία για κάθε αγροτεμάχιο, καθώς πολλά από αυτά είτε δεν έχουν δηλωθεί είτε βρίσκονται σε περιοχές που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στην Καραγεώργη Σερβίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, εξετάστηκε η λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου ανά στρέμμα και όχι ανά αξία. Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς, η ετήσια επιβάρυνση για χιλιάδες πολίτες θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να φθάσει τα 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγγους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ.

Η εφορία θα υπολογίζει τον φόρο με βάση ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου τα οποία, όπως λένε αρμοδίως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι επηρεάζουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω την αξία συγκριτικά με άλλα αγροτεμάχια.

Για παράδειγμα, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε επαρχιακή ή εθνική οδό, αν είναι παραθαλάσσιο, αν είναι καλλιεργήσιμο ή όχι, αν είναι ορεινό ή πεδινό, αρδευόμενο ή μη, αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσής του.

Ωστόσο υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία και αυτό αφορά τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, αλλά και αυτά που είναι αδήλωτα. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην Εφορία τόσο μικρότερη θα είναι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό διότι η κυβέρνηση προσδοκά από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων να εισπράξει για πρώτη φορά 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων δεν υπερβαίνει τα 66,5 εκατ. Αν όμως ενταχθούν στη φορολογία άλλα 15 εκατ. στρέμματα, τα οποία εκτιμάται ότι είτε δεν έχουν δηλωθεί σκοπίμως είτε σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους ότι τα κατέχουν, τότε η επιβάρυνση κατά μέσο όρο μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από 10 ευρώ το στρέμμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.