Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ποια εποχή αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σχετίζεται πιο συχνά με τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων και σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη, φαίνεται να υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν πως σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια είναι πιο υγιή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν υπάρχει ένα εποχιακό μοτίβο, η γνώση και η κατανόηση του είναι υψίστης σημασίας, κυρίως για τα ζευγάρια που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα που σχετίζεται με την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα και υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 6000 άνδρες, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Οι ερευνητές βρήκαν στα δείγματα σπέρματος των συμμετεχόντων περισσότερα σπερματοζωάρια, ταχύτερα και με λιγότερες ανωμαλίες, όταν αυτά λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ποιότητα του σπέρματος βρέθηκε να παρουσιάζει μια σταθερή μείωση στα δείγματα που λήφθηκαν από την άνοιξη και μετά.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν 6455 δείγματα σπέρματος μεταξύ του Ιανουαρίου του 2006 και του Ιουλίου του 2009. Από αυτά στα 4960 η παραγωγή σπέρματος βρέθηκε φυσιολογική, ενώ στα 1495 βρέθηκαν διαταραχές, όπως είναι η χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθορίζει οποιαδήποτε τιμή πάνω από 16 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος ως φυσιολογική. Οι ερευνητές, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο 70 ημέρες για να παράγει ένα σπερματοζωάριο, βρήκαν ότι οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, παρήγαγαν τα πιο υγιή σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, οι άνδρες αυτοί παρήγαγαν περίπου 70 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος το χειμώνα το 5% εκ των οποίων είχαν τέτοια ταχύτητα στη κίνηση τους που αύξανε την πιθανότητα σύλληψης. Την άνοιξη όμως, οι ίδιοι άνδρες παρήγαγαν περίπου 68 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml από τα οποία μόνο το 3% κινούταν με καλή ταχύτητα.

Το εποχιακό αυτό μοτίβο όμως δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες που δεν είχαν φυσιολογική παραγωγή σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια τους βρέθηκε να έχουν μια ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων φυσιολογικής μορφολογίας βρέθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και άγγιξε μόλις το 7%.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα λοιπόν, οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος είναι πιο πιθανό να επιτύχουν σύλληψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα , ενώ στις περιπτώσεις υπογονιμότητας που σχετίζονται με χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει παρόμοια εποχιακά μοτίβα σε ζώα, στα οποία οι εποχιακές αλλαγές στην παραγωγή σπέρματος σχετίζονται με παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η διάρκεια της ημέρες και οι ορμονικές εναλλαγές. Στους ανθρώπους, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια πτώση στα επίπεδα παραγωγής σπερματοζωαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και ο λόγος δεν είναι γνωστός, οι επιστημονικές θεωρίες ενοχοποιούν διάφορους παράγοντες, όπως είναι η καθιστική ζωή και οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες .

Οι ερευνητές δεν προτρέπουν φυσικά τους ιατρούς να συστήνουν στους άνδρες με χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων να περιμένουν την άνοιξη για να ξεκινήσουν την προσπάθεια για τεκνοποίηση. Είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση της προσπάθειας ανεξαρτήτως εποχής, καθώς και η υποστήριξη του ζευγαριού με παρεμβάσεις και θεραπείες.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.