Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τα λιπαρά επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Οι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά τροφές εκτός από το ότι αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, επηρεάζουν σημαντικά και την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγονται, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Δανοί ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες που καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη παράγουν λιγότερα σπερματοζωάρια και χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, σε σχέση με εκείνους που προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους και φροντίζουν να μην καταναλώνουν πολλά λιπαρά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι στις χώρες της Δύσης παρατηρείται μια πτωτική τάση στην ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος των αντρών, σε σχέση με 60 χρόνια πριν.

Περίπου το 30% των ζευγαριών αναζητά βοήθεια από ειδικούς στην εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ το 2% αυτών είναι εντελώς στείροι.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 701 νεαροί Δανοί μέχρι 20 ετών, οι οποίοι έκαναν ιατρικές εξετάσεις για να μπουν στο στρατό το διάστημα 2008-2010.

Εκείνοι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών είχαν 38% χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος (45 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο) και 41% λιγότερα σπερματοζωάρια (128 εκατ.) στο σπέρμα τους συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα λίπη.

Οι τελευταίοι, σε αντίθεση, είχαν μέση συγκέντρωση σπέρματος 50 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο και περίπου 163 εκατ. σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.