Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Συνεργασία ΙΣΑ-ΕΚΕΠΥ για την αιθαλομίχλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η δρομολόγηση δράσεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Με αντικείμενο τη δρομολόγηση αποφάσεων και δράσεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τους ρύπους που προκαλούν καυσόξυλα και ξυλόσομπες και την επιδημιολογική παρακολούθηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου, που προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, «η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους που διατηρεί υγιείς πολίτες».

Στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Από το ΕΚΕΠΥ συστήθηκε ειδική ομαδα εργασίας που παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δεδομένα σε σχέση με την ποσοτική εκτίμηση της ρύπανσης , μέσα από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας και την προσομοίωση μελλοντικών δεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Το ΕΚΕΠΥ παρακολουθεί την επικινδυνότητα των ρύπων σε συνάρτηση με το ποσοστό προσελεύσεων σε πνευμονολογικές κλινικές (ποσοτικό στοιχείο παρακολούθησης) και το ποσοστό εισαγωγών (ποιοτικό στοιχείο παρακολούθησης).

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σημειώθηκε ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν στο μέλλον υπάρξει αύξηση της νοσηρότητας, εάν οι υφιστάμενες επιβαρυντικές συνθήκες εξακολουθήσουν να καταγράφονται σε μάκρος χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η επιστημονική συνδρομή του ΙΣΑ στην παρακολούθηση της κατάστασης, και συγκεκριμένα:

- η συμμετοχή μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην επιχειρησιακή επιτροπή του ΕΚΕΠΥ για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρύπων από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας.

- η σύσταση δικτύου από παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους και πνευμονολόγους που θα παρακολουθούν τα οξέα συμβάντα και τα επείγοντα περιστατικά και θα συγκεντρώνουν επιδημιολογικά στοιχεία με αντίστοιχη συμπλήρωση πρωτοκόλλου του ΕΚΕΠΥ και θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανάλογα με τι μονάδα που προσέρχονται (νοσοκομεία, κλινικές, ΠΦΥ και την αιτία προσέλευσης ή εισαγωγής). Τέλος, αποφασίσθηκε να γίνει επανεξέταση της κατάστασης σε ένα μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.