Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κόβουν τη χώρα στα δύο οι αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ετοιμάζονται για μεγάλο μπλόκο στα Τέμπη την Τετάρτη για το Ασφαλιστικό.

Σε πυρετό κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες με αφορμή το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι οποίοι ετοιμάζονται να κόψουν τη χώρα στα δύο κατεβάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους.

Ήδη από το Σάββατο 700 αγροτικά μηχανήματα έχουν «παρκάρει» στο τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ την Τετάρτη ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκο στα Τέμπη.

Στις πλατείες των χωριών ήδη οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ με φόντο την προσυγκέντρωση την Τετάρτη στον κόμβο Γυρτώνης και τη μετακίνηση, στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας προς τα Τέμπη.

Το μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας στα «στρατηγικής σημασίας» Τέμπη, από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε χθες στον Πλατύκαμπο, με την συμμετοχή πλήθους αγροτών.

Την πρόταση για τα Τέμπη -ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός και για τον κόμβο Γυρτώνης- έκαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς όπως ανέφεραν, τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και βεβαίως για τον νομό Λάρισας. Μαζί δε με άλλα σημεία «στρατηγικής» σημασίας στο άξονα της Εθνικής Οδού, θα αποτελέσουν, κατά τους αγρότες, ισχυρότερο σημείο «πίεσης», στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινούν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων,αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.

Η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας συμμετείχε στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η 20η Ιανουαρίου να είναι η κοινή ημερομηνία εξόδου όλων των αγροτών σε σημεία που έχουν επιλεγεί ενώ στις 28 Ιανουαρίου διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica και δεν αποκλείεται εν συνεχεία και νέα κάθοδος στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας συνεχίζει την συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στον Παλαμά Καρδίτσας έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία εξόδου στην Εθνική Οδό. Το σημείο συνάντησης τους πάντως, είναι ο κόμβος της Νίκαιας.

Τα μπλόκα των αγροτών θα στηθούν και στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, βρίσκονται ήδη στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), και στο σχέδιο βάζουν και το Κάστρο Βοιωτίας, τη Νίκαια και τα Τέμπη, στη Γυρτώνη, στον κόμβο Μικροθηβών, στον Αλμυρό και στον κόμβο Αερινού.

Χαμηλώνει τους τόνους το υπουργείο

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πάντως σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης διέψευσε ότι οι επιβαρύνσεις από το Ασφαλιστικό αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να αναφέρει ότι μόνον 4.500 θα έχουν επιβάρυνση της τάξης του 13%.

Ο Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, για την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης και έκδοσης εργοσήμου, που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης, διαβεβαίωσε πως παρά τα όσα λέγονται, περίπου 1.100.000 αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές σε μια χαμηλή κλίμακα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.