Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τα 5+1 μέτρα-σοκ του νέου νόμου για 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέτρα που διευρύνουν αντί να θεραπεύουν αδικίες και στρεβλώσεις του συνταξιοδοτικού μας συστήματος και πλήττουν σχεδόν 3 εκατ. ασφαλισμένους, οι οποίοι ακόμη και με 30 ή 40 χρόνια δουλειάς καταδικάζονται από τώρα με συντάξεις σχεδόν παρόμοιες με όσων έχουν 20 και 25 έτη ασφάλισης, κρύβει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αναλύει ο "Ελεύθερος Τύπος" κρύβονται 5+1 μέτρα-σοκ που μεταφέρουν όλα τα βάρη του συνταξιοδοτικού στους σημερινούς εργαζόμενους, είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών.

Οι μόνοι κερδισμένοι από την πρόταση της κυβέρνησης με την οποία θεωρεί ότι λύνεται το ασφαλιστικό είναι όσοι… παύουν να πληρώνουν εισφορές μετά τα 15, 20 ή 22 χρόνια, γιατί και να συνεχίσουν να πληρώνουν δεν θα έχουν και καμία ουσιαστική αύξηση στο ποσό της σύνταξης.

Αν έχουν και μισθούς 600 ως 1.000 ευρώ, τότε οι συντάξεις είναι καλύτερες αν συγκριθούν με αυτές που θα πάρουν όσοι δούλεψαν και δουλεύουν περισσότερα χρόνια, ακόμη και αν έχουν εξίσου χαμηλές αποδοχές.

Στην ουσία το νέο σύστημα επιβραβεύει τα λίγα χρόνια πληρωμής εισφορών και αδικεί κατάφωρα όσους πληρώνουν για περισσότερα χρόνια.

Τα 5+1 μέτρα που κρύβει το νομοσχέδιο είναι:

1. Μειώσεις στις νέες συντάξεις, ακόμη και πάνω από 20%, όπως αναφέρεται στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου! Oταν οι μειώσεις είναι μέχρι 20%, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, θα περνάει όλη στο ποσό της νέας σύνταξης. Αν είναι άνω του 20%, τότε στο ποσοστό της περικοπής που υπερβαίνει το 20% θα εφαρμόζεται το 1/2 της μείωσης για το 2016, τα 2/3 της μείωσης για το 2017 και τα 3/4 για το 2018.
Για παράδειγμα, αν η μείωση σε μια νέα σύνταξη είναι 30%, τότε το τελικό ποσοστό που θα εφαρμοστεί διαμορφώνεται ως εξής:
* Μείωση 25% (αντί 30%) για όσους αποχωρήσουν το 2016,
* Μείωση 26,7% (αντί 30%) για όσους αποχωρήσουν το 2017 και
* Μείωση 27,5% (αντί 30%) για όσους αποχωρήσουν το 2018.

2. Κλιμακωτές αυξήσεις εισφορών σύνταξης και ασθένειας, επί του 26,95% του πραγματικού (καθαρού φορολογητέου) εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Το 20% θα είναι η εισφορά σύνταξης και το 6,95% εισφορά ασθένειας. Εφαρμογή το 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016. Ελάχιστη τεκμαρτή εισφορά 157,92 ευρώ το μήνα.

3. Έμμεσες αλλά και άμεσες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, με την προτεινόμενη αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στον εργοδότη και κατά 0,5 της μονάδας στον εργαζόμενο.

Σημειώνεται ότι οι μισθοί συνέχισαν να μειώνονται όταν οι εργοδότες πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες μετά τον Ιούλιο του 2014.

Τώρα που η κυβέρνηση μιλά για αύξηση, πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα σπασμένα. Αφενός θα έχουν έμμεση μείωση μισθού, καθώς οι κρατήσεις ΙΚΑ από 15,5% επί του μισθού θα πάνε στο 16%, και αφετέρου είναι πιθανό να έχουν και άμεσες περικοπές μισθού στην περίπτωση που οι εργοδότες ισοφαρίσουν την επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών τους, με ψαλίδι στις αποδοχές των εργαζομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.