Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κρίσιμη σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λύση στο γόρδιο δεσμό με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αναζητά το οικονομικό επιτελείο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προέρχονται από βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, που παίρνει πάνω του την υπόθεση του νέου φόρου, συγκαλεί νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξετασθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου, οποίος θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

«Για μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι οι σχετικές αποφάσεις για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει και ενσωματώσει τους υπάρχοντες στα ακίνητα, θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την τεράστια προσπάθεια ανάτασης της χώρας» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας.

Κι όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν ακόμη και μετά από ένα μήνα. Το βασικό σενάριο για τον νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, δηλαδή για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογούμενων το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Με τη θέσπιση ατομικού αφορολογήτου ορίου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα έχει 5 - 7 κλιμάκια με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2%, αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται η φορολογική μεταχείριση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν πολιτικό. Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται να υιοθετηθεί διαφορετική κλίμακα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και να εφαρμοστεί ειδικό αφορολόγητο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Για την φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία κ.λπ.) το σχέδιο προβλέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία- 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, βαρόμετρο των φοροεπιβαρύνσεων θα είναι οι αντικειμενικές αξίες, η διαδικασία αναπροσαρμογής των οποίων στα επίπεδα των εμπορικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Σήμερα κάτω από τις αντικειμενικές τους τιμές βρίσκονται τα ακίνητα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στις ακριβότερες. Οι τιμές στην Αττική το 2010 υποχώρησαν κατά μέσο όρο 8%, ενώ το 2011 μειώθηκαν οι τιμές στα νεόδμητα κατά 7%, και στα μεταχειρισμένα, μειώθηκαν κατά 21%. Το 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, επήλθε μία μέση μείωση κατά 10% στα παλιά διαμερίσματα και 15% στα καινούργια. Ο δείκτης τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος για τα νεόδμητα διαμερίσματα, στην Αθήνα, δείχνει ότι οι τιμές τους έχουν μειωθεί από το 2008 (έτος έναρξης της κρίσης στην κτηματαγορά) ως το Φθινόπωρο πέρσι, κατά 25%.

Σε ακριβές περιοχές όπως είναι το Παλιό Ψυχικό, η Κηφισιά, ο Διόνυσος, η Εκάλη κ.ά. οι εμπορικές τιμές έχουν ήδη διολισθήσει κάτω από τις αντικειμενικές. Περιθώρια αύξησης των αντικειμενικών τιμών υπάρχουν κυρίως σε περιοχές όπως ο Γέρακας, το νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Στέφανος, το Κρυονέρι.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και στα νότια προάστια, όπου Βάρη και Βουλιαγμένη κινούνται σε επίπεδα που υπολείπονται των αντικειμενικών, ενώ στα δυτικά προάστια και σε περιοχές του Πειραιά, υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων. Στην ανατολική Αττική (Πόρτο-Ράφτη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη), οι τιμές φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει σημαντικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.