Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Παράταση αναπηρικής σύνταξης σε καθυστερήσεις ΚΕ.Π.Α.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τον νόμο 4144/2013 (ΦΕΚ Α’ 88/18-04-2013) παρατείνεται κατά 6 μήνες η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης, στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος βρίσκεται στη λίστα αναμονής των ΚΕΠΑ. Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά για παράταση αναπηρικών επιδομάτων, αλλά κάτι τέτοιο συζητιέται να προβλεφθεί με νέες διατάξεις στο μέλλον.


Άρθρο 66. Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης
Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Εάν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.. Η ισχύς της διάταξης αυτής λήγει την 31.10.2013.


Σημαντική σημείωση
Η νέα αυτή διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ και με άλλα λόγια δεν συμπεριλαμβάνει τους ασφαλισμένους στους οποίους έχει ήδη διακοπεί η αναπηρική σύνταξη! Ισχύει μόνο για όσους δεν έχει λήξει η αναπηρική τους σύνταξη μέχρι και την έκδοση του παρόντος ΦΕΚ (δηλαδή 17/4/2013 και με ισχύ μέχρι 31/10/2013).

Όλο το ΦΕΚ και ο νόμος υπάρχει κι εδώ.

2 σχόλια:

  1. Και αυτοί που περιμένουν 1 χρόνο και βάλε τι φταίνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαραδεκτοι. τι νομος ειναι αυτος που δεν συμπεριλαμβανει και αυτους που ιδει εχει διακοπη η συνταξη και περιμενουν οι ανθρωποι μηνες να περασουν επιτροπη . Αυτοι να πεθανουν΄' ουτε τα φαρμακα τους δεν εχουν να αγορασουν. ντροπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.