Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τα ψάρια προστατεύουν τα μάτια μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αποφυγή μιας οφθαλμοπάθειας, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία.

Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, φαίνεται ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εκφυλίσεως της ωχράς κηλίδας.

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα – της δομής στο πίσω μέρος των ματιών που φέρει τα κύτταρα της όρασης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 2.400 εθελοντών ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπιστώνοντας  ότι όσοι έτρωγαν λιπαρά ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Οφθαλμού Wilmer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.