Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γαστρεντερίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά το κοινό κρυολόγημα, οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν το δεύτερο σε συχνότητα νόσημα που εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;
Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή που προσβάλλει ταυτόχρονα το στομάχι και τα έντερα. Η έναρξή της είναι συνήθως αιφνίδια και εκδηλώνεται με διάρροια ή/και εμέτους.


Άλλα συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύουν τη γαστρεντερίτιδα είναι:

1. Κολικοειδείς πόνοι στην κοιλιά, δηλαδή πόνοι των οποίων η ένταση έχει κυματοειδή μορφή στον χρόνο με απότομες εξάρσεις και υφέσεις

2. Ανορεξία

3.Πονοκέφαλος και μυαλγίες

4.Πυρετός

5. Ένα γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας και αδυναμίας


Πόσο επικίνδυνη είναι μια γαστρεντερίτιδα;

Μια κοινή γαστρεντερίτιδα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ιογενή, δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για έναν υγιή ενήλικο. Η νόσος περιορίζεται από μόνη της σε διάστημα που κυμαίνεται από μία ως τρεις ημέρες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο εκτεθειμένοι στις επιπλοκές της. Αυτές περιλαμβάνουν όσους δεν μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους, όπως τα μικρά παιδιά, τους ευρισκόμενους σε εύθραυστη ισορροπία υγείας, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, και, τέλος, εκείνους με ελαττωμένες άμυνες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι πάσχοντες από AIDS.

Πότε είναι απαραίτητη η εξέταση από γιατρό;

Υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους πέντε πάσχοντες από γαστρεντερίτιδα αναζητεί τελικά ιατρική βοήθεια. Επειδή, όμως, την εικόνα της μπορούν να μιμηθούν αρκετά νοσήματα, καλό θα ήταν να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή αν:

1.Τα συμπτώματα επιμένουν με την ίδια ένταση για διάστημα μεγαλύτερο του τριημέρου, παρά την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης.

2.Ο πόνος στην κοιλιά αποκτήσει σταθερή ένταση και εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο.

3.Οι έμετοι επιμένουν και αυξάνονται σε ένταση.

4.Υπάρχει αίμα, βλέννα ή πύο στις κενώσεις.

5.Η θερμοκρασία του σώματός σας ανέβει πάνω από 38,5 βαθμούς Κελσίου.

6.Διαπιστώσετε σημάδια αφυδάτωσης (στεγνά χείλη και δέρμα, υπερβολική δίψα, απουσία διούρησης για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ωρών).

Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.