Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πρόλαβε τον διαβήτη σου...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πρόλαβε τον διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά». Αυτό είναι το μήνυμα του πανελλήνιου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η παγκόσμια επιδημία του σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ειδικοί επιστήμονες. Αυτό προβλέπει μάλιστα, και το σχετικό σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο για την ανάληψη δράσεων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Το πρόγραμμα, υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο από τη Λάρισα και θα συνεχιστεί στα Χανιά στις 13- 15 Ιουλίου, στην Καβάλα στις 21- 23 Σεπτεμβρίου, στη Δημητσάνα στις 12- 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 9- 11 Νοεμβρίου του 2012, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε όλες τις πόλεις θα διενεργούνται επί τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου, αφενός μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται επιστημονικές ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό.

Η γήρανση του πληθυσμού και η παχυσαρκία είναι οι βασικοί λόγοι εμφάνισης της νόσου, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Βλαχάκος, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, επί του παρόντος ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις, με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους. Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται 30 λεπτά περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35- 40%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.