Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στην κορυφή του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Γούρικο αποδείχθηκε για τον δωδεκανησιακό στίβο το Βερολίνο, όπου αγωνίστηκαν οι Θανάσης Μπαράκας και Ιωάννης Πρώτος στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες με την καταρρακτώδη βροχή την ημέρα που διεξήχθη το διεθνές μίτινγκ στίβου γι’ αθλητές με αναπηρίες, οι δύο Ροδίτες πήραν την πρόκριση για την κορυφαία διοργάνωση που θα γίνει στην Αγγλία από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου. Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ενώ θα πάρουν μέρος 740 αθλητές και 360 αθλήτριες ,στο σύνολο δηλαδή 110 άτομα.

Ο Θανάσης Μπαράκας θα συμμετάσχει στις 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.05 στο μήκος της κατηγορίας F11, αφού θα διεξαχθεί απευθείας τελικός, όπως και για το τριπλούν της ίδιας κατηγορίας στις 6 Σεπτεμβρίου 10.10. Ο Ιωάννης Πρώτος θα ξεκινήσει την προσπάθειά του στα προκριματικά των 400μ. στην κατηγορία Τ13 στις 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.14, ενώ ο τελικός για το αγώνισμα είναι προγραμματισμένος στις 3 του μήνα στις 19.33.

Για τα 200μ. στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο Ρόδιος πρωταθλητής θα ξεκινήσει με τα προκριματικά 6 Σεπτεμβρίου στις 10.57 κι ο τελικός έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στις 19.51. Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Μπαράκας ανήκει στον ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος» και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος της κατηγορίας F11.

Ο Ιωάννης Πρώτος ανήκει στους Αετούς Αθηνών και στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Κίνας πριν από τέσσερα χρόνια είχε κατακτήσει επίσης το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ. της κατηγορίας Τ13.

Ο Θανάσης Μπαράκας ευχαριστεί μέσω της «ΑΡ» τις οικοδομικές επιχειρήσεις Κάλλιστου και Βασίλη Διακογεωργίου για τη χορηγία και τη συμπαράσταση στην όλη προσπάθειά του.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου
Το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου κατασκευάστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ενώ οι δύο Ροδίτες ολυμπιονίκες θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγωνιστούν σ’ αυτό και να χαρούν πραγματικά από τη συμμετοχή τους και μόνο. Έχει χωρητικότητα 80000 θεατών και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 22 Μαΐου του 2008, αποτελώντας το τρίτο μεγαλύτερο της Αγγλίας, μετά το Γουέμπλεϊ και το στάδιο του Τουίκενχαμ, ενώ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2017.

Για την Ιστορία
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν εκείνοι του Στόουκ Mάντεβιλ, ενώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση γι’ αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σ’ αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα.
Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα γι’ αθλητές με αναπηρία διοργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη.

Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπου περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε οκτώ αθλήματα, έξι από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα τους (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν κι άλλες κατηγορίες, ενώ γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ το 1988 ξεχώρισαν κι από το γεγονός ότι φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα Χειμερινοί, γι’ αυτό έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, μετά τους Ολυμπιακούς.



Πηγή: http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.