Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Κίνδυνος για ποινή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αστικά λύματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντοπίζεται αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ανατολική Αττική.

Τον άμεσο κίνδυνο για εκ νέου κατάθεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής επεσήμανε σήμερα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντικό στέλεχος της Επιτροπής, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του ειδικού γραμματέα υδάτων Κωνσταντίνου Τριάντη, εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας.

Στις συσκέψεις δεν παρέστη εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στον οποίο παρουσιάζεται και η σημαντικότερη καθυστέρηση ως προς την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη των έργων των βιολογικών καθαρισμών σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση και την οριστικοποίηση του σχεδιασμού της επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο για την εκταμίευση των κονδυλίων για τα συγκεκριμένα έργα, αλλά, σε δεύτερη φάση, και για την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κρεμλής, σε περίπτωση που επιβληθούν οι εν λόγω χρηματικές κυρώσεις, θα πρέπει να καταλογιστούν αναλογικά στους δήμους, οι πράξεις και οι παραλείψεις των οποίων οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία, φωτογραφίζοντας έτσι τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι υπόλοιποι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει την επίσπευση των διαδικασιών, έχοντας ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώθηκε ότι από πλευράς της ελληνικής πολιτείας παρέχονται τα χρηματοδοτικά και διαχειριστικά εργαλεία για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών προς την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Μάλιστα, τα έργα έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, τα οποία και πρέπει να απορροφηθούν έως το 2015, καθώς για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν προβλέπονται ποσά για την εκτέλεση έργων βιολογικών καθαρισμών.

Τέλος, το ΥΠΕΚΑ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετέχουν, στο βαθμό που τους αναλογεί, στην επίλυση του ζητήματος καθώς, εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, η εκκρεμότητα αυτή εγκυμονεί πλέον και σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους, με επιβολή προστίμων και απώλεια δεσμευμένων για την κατασκευή των έργων κοινοτικών πόρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.